lördag 27 mars 2010

Slöjförbud?

Jag minns när jag åkte buss i Afghanistan 1975, två småflickor lekte i mittgången. De höll slöjan, som vanligt, i mungiporna, tränade på att tappa den av misstag när en snygg kille gick förbi, sedan låg de och gapflabbade på tolvet, och åskådarna log.
Nu, med islamisk fundamentalism som sprider sig värre än Grispesten, så tas det på allvar i civiliserade delar av världen, att det ska vara ok att ha rånarluvor av skilda format, i alla sammanhang! 
Varför så många västerländska politiker är helt desperata på att förvandla Europa till Eurabien övergår mitt förstånd.
Frankrike har haft långa diskussioner om när en heltäckande slöja, där ansiktet inte syns och inte kan identifieras, ska vara förbjudet. Varför? Är anledningen att de är rädda för vad muslimerna annars ska hitta på? Nästa steg är kanske att kvinnor ska förbjudas från att köra bil som i Saudiarabien. Protesterar Wilders emot det kommer garanterat också TT att bli fyllt av raseri i långa artiklar.

KUALA LUMPUR, Malaysia - Den malaysiska regeringen har sagt sitt muslimska kvinnor bland de anställda att de inte längre kan komma att arbeta som bär traditionella ansikte slöja.
Khalil Yaakob, en tjänsteman vid premiärministerns departement, sade att skälet är att främja närmare rapport mellan allmänheten och statsanställda.
"Det skulle vara svårt för någon att identifiera en annan person om han eller hon täckte ansiktet" Khalil till journalister. "Vem som helst kan täcka ansiktet och... Anspråk på att vara någon annan."
Universiteten måste också börjat förbjuda slöjan.
Ungefär hälften av Malaysias 14 miljoner människor är malajer, och nästan alla malajer är muslimer. Ungefär hälften av malajer är kvinnor.
Men tjänstemännen hävdar att samtidigt som täcker upp för kvinnor är traditionell för muslimer i Mellanöstern, inte den islamiska religionen inte kräver det, och de finner det olämpligt att Malaysia, en tidigare brittisk koloni där den andra hälften av befolkningen är mestadels kinesiska, indiska och icke-muslimer.
Även om ingen exakt statistik finns, har små grupper av kvinnor i vissa områden som vidtagits för att skydda dem själva från topp till tå i en svart ensemble, med en slöja som täcker ansiktet utom ögonen. Sociologer tillskriver detta till vad de kallar en ny tillväxt av islamiska fundamentalismen i Malaysia.
Regeringen i premiärminister Mahathir Mohammed, som domineras av muslimska malajer, har visat missnöje med trenden.
Ett meddelande som undertecknats av Ahmad Sarji, vice generaldirektör för Public Service Department, har delats ut till 500.000 statligt anställda, av vilka många malajiska muslimska kvinnor.
Medan det meddelande som avses kläder som täcker ansiktet, förbjudit det också andra verk-time klädsel som jeans och shorts. Senior manliga poliser råddes att bära en kavajkostym - en buske jacka, skjorta och slips. Manliga anställda mindre rang fick veta att byxor och skjortor är acceptabla.
Disciplinåtgärder
Rafidah Aziz, en muslim som är minister för offentliga företag och ordförande för kvinnors vinge Mahathir's United malajer National Organization, sa disciplinära åtgärder skulle vidtas mot kvinnor som envisas med att bära slöja på jobbet. Hon ville inte ange vilken av verksamheten.
Hon sa också muslimska kvinnor studenter ska lämna sitt universitet eller andra platser för lärande om de framhärdar i att bära slöja till klassen.
Rektor vid National University i Kuala Lumpur, Abdul Hamid Abdul Rahman, sa att en klädkod som utarbetats av universitetet senaten förbjuder täcker ansiktet och att åtgärder skulle vidtas mot studenter som gör det.
Science Universitetet har skickat ut cirkulär råd till eleverna att inte bära sådan klädsel.
Tunku Abdul Rahman, tidigare statsminister och nuvarande i den muslimska Welfare Organisation president, hävdade att bärandet av slöja är en arabisk tradition och inte ett fenomen för alla muslimer.

Muftin i Kuala Lumpur, Sheik Mohsein Salleh överens med denna bedömning och tillade att slöjan inte är lämpligt för Malaysia.

"Klänningen är inte viktigt. Det är den känsla mot Gud som är det viktiga, sade han.

[jag orkar inte editera Google-översättningen, läs på engelska här.]
 
En färsk artikel om slöjlagar i olika länder på denna länk.Gå speciellt ner till de muslimska länderna Malaysia, Tunisien, Turkiet. Turkiets nya islamistiska regim vill förvisso att kvinnorna åter ska betäcka sig som i gamla tider, men det är knappast lämpligt i ett modernt samhälle att vilken som helst person som vill vara anonym, kan dra över sej något så det är omöjligt att ta reda på vem det är. Detta sätt att avidentifiera kvinnor för att inte karlarna i omgivningen ska bli hysteriska - vad säger det mest om, männen eller kvinnorna?
En lärd muslimsk debatt på denna länk.
 Jag bara väntar på det första bankrånet av någon/något ifört hijab.

När de muslimska tjejerna är hemma är det inget gnäll, som här i Dubai:



Eller Egypten:




Tadjikistan är inte mycket sämre:



Pakistan går inte heller av för hackor. När jag var en natt på ett hotell i Islamabad för ett par år sedan såg jag kvinnor - tror jag - genom hotellfönstret iklädda påse, men i TV: var det i stort sett endast denna typ:



medan Eurabien gör vad de politiskt korrekta uppskattar bäst, och anser att detta är att följa islamsk kultur - bara Wilders säger emot:



och snart
 
Jag minns för några decennier sedan, jag hade bland annat en indisk tjej i Malaysia som brevkamrat, och hon delade en lägenhet med några muslimska studenttjejer och - hon berättade lite om deras liv och leverne och speciellt hur de stinker under alla de kläderna i värmen - där T-shirts och shorts bäres av alla kinestejerna. Och man kan undra vad som händer i hjärnorna på de muslimska pojkarna.


.
DN824 DBl019 SvD363 BLT961 KrB999 NSk999 Lt999 tA660 Sk999 Ya999 A017 ST014 GP897 Ek453 D082 TTe011 SDS660 DN838  |

.
        ...

1 kommentar :

  1. Yara är från Libanon och är en kristen sångerska :)

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)