torsdag 25 mars 2010

De relevanta nyheterna (som TT glömde).

Al Qaeda och Iran. (Washington Times)

Petraeus, en person med total insikt i allt som rör USA:s säkerhet har vittnat inför Kongressen om hur Iran hjälper USA:s uttalade fiende, Al Qaeda, på många sätt.  Han ansåg att Iran inte kommer att ha färdiga kärnvapen detta året - men ...

Han berättade hur al Qaeda använder Iran som en nyckelpunkt för sina aktivieter,  De använder Iran för passage till Pakistan och Afghanistan. Att Iran är shiit och al Qaeda är sunnit spelar ingen roll i detta fallet, de samarbetar mot den övriga världen.

Iran arbetar också aktivt på att destabilisera Afghanistan och Irak.

Kommentar på "White House Ignores Iran's Help to al-Qaida in Its Passion over Jerusalem Apartments"

Obama försvårar det för Israel att försvara sig.

Under det senaste året har Obama sagt nej till de flesta vapenleveranser till Israel, samtidigt som han har sålt allt större mängder till arabländerna, och därigenom brutit USA:s gamla löfte att se till att Israel alltid kan försvara sig. Netanyahu har varit alltför finkänslig i sina protester.

Under det gångna året har Obama vägrat godkänna några som helst större efterfrågningar om vapen från Israel. Vita Husets nya påfund är att satsa Israels säkerhet mot att Israel lyder vad Obama hittar på angående Israel.

Israel har vägrats beställningar för AH-64D Apache helikoptrar medan avancerade F-16 stridsplan sålts till Egypten. Israel har ej heller protesterat inför försäljning av USA av Harpoon anti-shipmissiler, Hellfire air-to-groundmissiler, attackplan och helikoptrar till Egypten. USA har också godkänt vapen för  $10  miljarder till Kuwait, Jordanien,  Marocko, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Obama blockerade försäljningen av AH-64D till Israel samtidigt som den massiva försäljningen av vapen till Egypten godkändes.

Ett 40 år gammalt löfte från USA till Israel om att uppehålla deras kvalitativa överlägsenhet, har därmed brutits, även om det började försvagas redan före Obama. Israel får nu på egen hand se till att de är kvalitativt bättre än sina fiender. [Något jag förstås anser är en stor fördel - kan Sverige bygga stridsplan kan Israel göra det betydligt bättre, och många skulle vilja köpa från dem, billigare än USA:s vapen, tan spionkomponenter från USA och inte sämre.]

USA:s forna allierade överallt känner sig förolämpade av president Obama. (Washington Post)

Gnabbet mellan Obama och Israel måste ses i sitt sammanhang. Obama har mycket värre relationer till alla USA:s allierade än Bush hade under sin andra period.

Israel har ingen anledning att känna sig speciellt utvald. I England talar folk om slutet av den "speciella relationen" med USA och känner att Obama inte håller England särskilt högt, trots dess pågående hjälp i Afghanistan. President Sarkozy i Frankrike har öppet kritiserat Obama i ett antal månader.  I centrala Östeuropa har människor varit nervösa efter det att Obama plötsligt backade angående missilskyddet som USA sedan länge lovat placera i Polen och Tjeckien,  de känner att de förlorat de tidigare säkerhetsgarantierna från USA.

EU:s toppar är minst sagt sura för att Obama inte har haft den minsta tid för EUs nya president. Europeer i allmänhet gillar fortfarande Obama, men börjar undra varför han inte gillar dem.

De allierade i Asien börjar undra. USA:s relation med Japan har försämrats, både pga Japan men också eftersom de inte anser USA vara pålitligt längre. Indien känner att samarbetet som intensifierades under Bush, går på sparlåga. Det är viktigare för Obama att kunna låna pengar från Kina.

USA skyller på det ena och det andra, missförstånd, småfel, och allt skylls på Bush. Men vissa tänkande tjänstemän börjar inse och vara bekymrade över avståndstagandet de känner överallt.

I stället har Obama ägnat all energi åt att ödmjuka sig inför USA:s fiender. Ett helt misslyckat år har Obama ägnat åt att vackert be Iran om vänskap, försök att förbättra relationerna med Ryssland, Kina och de hittils totalt misslyckade försöken att visa att Obama kan pressa Israel åt arabstaterna för att komma en bit på väg när det gäller fredsprocessen.

Förutom detta har Obama gjort sitt bästa att komma närmare Syrien och Burma och glömma bort varför förhållandena innan var kyliga.

USA:s administration har inget tålamod när allierade inte omedelbart lyder Obama. Europeerna blir utskällda när de inte satsar lika mycket på NATO kom Obama kräver. Japan blir utskälld när de börjar bli misstänksamma på en del överenskommelser.

Obama har tagit emot ett år med  förolämpningar och vägran att förhandla från Iran, har oändligt tålamod med Ryssland, ödmjukar sig inför Damaskus och Rangoon utan att ha fått något tillbaka. Obama har avvikit från en 60 år gammal strategi när det gäller sina allierade.

TT

Deras mest väsentliga utlandsnyheter från utanför Europa har under ett antal dagar varit att Israel inte har varit lydiga mot Obama när de bygger hus i sitt eget land.

.

 SVD797 NSk Sk Lt |

.

...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)