måndag 7 juli 2014

Japan väljer sin första forsknings- utvecklings- och samarbetsavtalspartner

Japan plockar Israel som första forsknings- utvecklings- och samarbetsavtalspartner 

Av Globes, NIV ELIS 2014/07/06 18:19 

Avtalet kommer som Japans ekonomiminister leder företagsdelegation till Israel.

 Japan och Israel undertecknade ett samarbetsavtal för forskning och utveckling på söndag, den första sådana avtal Japan har undertecknat. Avtalet kommer som Japans ekonomiminister Toshimitsu Motegi leder en företagsdelegation till Israel. Det kommer att ge medel till FoU-projekt som tagits upp tillsammans med israeliska och japanska företag och forskningscentra.

 Relaterat: Netanyahu i Tokyo: Iran och Nordkorea samarbetar, så borde Israel och Japan

"Vi fortsätter arbetet med att stärka de ekonomiska banden med länderna i östra Asien, en manifestation som är att avtalet för parallellt stöd för industriell forskning och utveckling genomförs gemensamt mellan Japan och Israel", sade ekonomiminister Naftali Bennett före undertecknandet av avtalet.

"Avtalet är ett genombrott, prestation och en dramatisk förändring i den japanska politiken på ekonomiska förbindelser med Israel."

Avtalet, tillade han, kommer att bidra till att öppna den japanska marknaden för israeliska företag. Motegis besök följer premiärminister Benjamin Netanyahus majbesök i Japan, där han försökte att stötta upp ekonomiskt samarbete, och skingra kvardröjande rädsla för att göra affärer med Israel skulle ge bojkott från arabstaterna.

Utrikeshandelsförvaltningen rapporterar att den israeliska exporten till Japan uppgick till $762 miljoner år 2013, en minskning med 20% från $953 miljoner. under 2012.

En orsak till nedgången är den drastiska devalveringen av den japanska yenen, som förlorade 25% av sitt värde på 10 månader.

 Importen till Israel av japanska varor uppgick till $1.4 miljarder. under 2013, jämfört med $2.08 miljarder. 2012.

Israels ekonomiska attaché i Tokyo, Eitan Cooperstein, sade att över 6000 japanska affärsmän deltog i dessa händelser det senaste året, och är främst intresserade av områdena teknik, försvars- och it-säkerhet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)