lördag 31 maj 2014

Shimon Peres arv.

Shimon Peres arv
Också  här.

Caroline Glick
Fredag 30 maj, 2014


Den 10 juni kommer Knesset välja president Shimon Peres' efterträdare. När han avgår från presidentens lyxvåning i slutet av juni kommer medierna ger mättnadstäckning av hans sista dagar och berätta om och om igen att Peres är den största statsmannen i judisk historia. Hans personliga tyngd är Israels viktigaste tillgång i världen, kommer de att säga som om de varnar för vår dystra framtid utan honom.

Den kommande Peres-är-en-Hjälte-festival kommer bara vara den senaste av det narcissistiska, smaklösa firandet av den här mannen, alltid koreograferad sakkunnigt av Peres och hans följe av media groupies.


Liksom hans 80te och 85te födelsedagar, tog Peres födelsedagsfirande av de 90 på en månad. Som tjänstgörande president kostade hans två senaste månaders utsvävningar skattebetalarna miljontals shekel och bröt budgeten för presidentens residens.

Alla var fyllda med internationella kändisgäster som Nelson Mandela, Bono och Bill Clinton som pressen dreglade över.

Hyperventilerande reportrar pausade mellan drycker för att sorgset konstatera att efter Peres lämnar kontoret, kommer partierna att upphöra och toppstjärnorna kommer att sluta besöka.

 Och det är problemet med Peres stora show. Det har alltid varit allt om honom, aldrig om oss.

Peres:s popularitet bland jet-setters ger aldrig internationellt stöd för staten Israel. Israel är bara en stötta för honom - ett sätt att säkerställa fortsatt stöd för det vackra folket.

Egentligen är det värre än så. Peres internationella popularitet har alltid vuxit i indirekt förhållande till Israel. Ju fler Hollywoodstjärnor han lägger till sin samling, desto värre blir Israels internationella isolering.

Det är logiskt. Ända sedan Peres blev arkitekten bakom den falska fredsprocessen med PLO 1993, har världen utanför använt sin omfamning av honom som ett sätt att dölja sin fientlighet mot Israel.



Regeringar som antar anti-israeliska positioner, och individer som fördömer oss regelbundet, använd Peres, som de DYRKA som Israels " äldre statsman, " att falskeligen representera sitt fientliga beteende som bevis på vänskap.


Därför kunde figurer som Nelson Mandela, Bill Clinton och Kofi Annan visa upp sig på Peres födelsedagskalas, få sina bilder tagna med honom, och sedan vända och skylla Israel som det främsta hindret för fred i Mellanöstern.

Därför kunde Yassir Arafat "visa sitt engagemang för fred" genom att möta med Peres timmar efter hans hantlangare utfört avskyvärda brott, som lynchningen av IDF-reservister i Ramallah 2000, eller massakern på israeliska tonåringar på Delfinariets diskotek i Tel Aviv 2001, och så förneka regeringen möjlighet att vidta motåtgärder.

Peres är älskad av medierna och den övriga vänstensr eliter, och föraktad av en stor del av allmänheten, för sin roll i att iscensätta den falska fredsprocessen med PLO.

Cirka 1.500 israeler miste livet på grund av hans initiativ. Israels internationella ställning, som nådde nya höjder med slutet av det kalla kriget, har under de mellanliggande åren rasat till tidigare okända djup.

Peres skickade sina sändebud till Oslo för att förhandla med ledande PLO- terrorister i strid med israelisk lag, och utan kunskap, än mindre bemyndigandet av hans chef, dåvarande premiärminister Yitzhak Rabin. Det var utan tvekan den värsta strategiska blunder i den judiska historien.

Ändå, när han lämnar presidentens residens, och omfamnar PLO kommer det inte att vara det värsta eller det mest katastrofala misstaget i hans karriär.

I tidens fullbordan, jämfört med hans senaste debacle kommer Peres initiering och underhåll av Osloprocessen att vara utan en fotnot i sin karriär som Israels mest berömda subversiva.

Peres mest betydande arv kommer att vara den kärnvapenarsenal som han lämnar efter sig.

Nej, inte Israels påstådda kärnvapenarsenal som Peres svans ivrigt hävdar att han var ensam ansvarig för att utveckla.

Peres arv blir Irans kärnvapenarsenal.

I åratal har många israeler samt Israels anhängare i USA,  sunniarabstaterna i Persiska viken och till och med fransmännen  kliat sina huvuden i undrar varför Israel inte har slagit Irans kärntekniska anläggningar ännu. Under de senaste månaderna, fick vi vårt svar.

Den pågående polisutredningen har visat olagligt beteende genom att dåvarande IDFs stabschef Lt - Gen Gabi Ashkenazi har avslöjat källan till Israels förlamning.

Tydligen leddes de av Peres, det triumvirat av säkerhetschefer som tjänade mellan 2008 och 2011 - Ashkenazi, dåvarande Mossad- direktören Meir Dagan och därefter - Shin Bet-direktören Avi Dichter - som har konspirerat för att underminera premiärminister Benjamin Netanyahus och dåvarande försvarsminister Ehud Baraks juridiska befogenhet att beställa Israels säkerhetsstyrkor att vidta åtgärder mot Iran.


Enligt en Haaretz-rapport i onsdags, mellan 2008 och 2011, läckte de fyra männen planer och diskussioner om möjliga israeliska attacker mot Iran till medierna, för att förhindra att de genomfördes. De fyra männen motsatte sig en israelisk attack mot Irans kärntekniska anläggningar och högröstade förkastade de alla israeliska operationer som inte samordnats med USA.

Ashkenazi och hans medarbetare utreds av polisen för brott i samband med kriminell olydnad till Israels valda ledning. Åklagaren Yehuda Weinstein beordrade polissonden i januari efter information som grävts fram av media och av statsComptrollerns kansli som höjde starka misstankar om en konspiration ledd av Ashkenazi att tillskansa sig befogenheter som enbart regeringen har.

Enligt rapporter i media om utredningen har polisen upptäckt bandinspelningar av många telefonsamtal mellan Ashkenazi och Peres. Enligt Kanal 1 och Haaretz begärde Peres' advokat att Weinstein förbjuder publicering av uppgifter om telefonsamtalen.


Haaretz rapport anger inte uttryckligen att samtalen i fråga hade samband med åtgärder som vidtogs av Peres och säkerhetschefer för att förhindra militära operationer mot Irans kärnvapenprogram. Men samma dag rapporten dök upp, publicerade Amir Oren, Haaretz höga kommentator, en artikel som lovordar Peres för att förhindra Israel från att anfalla Iran.

Oren skrev, "Peres engagemang i att blockera det iranska äventyret [dvs en militär attack mot Irans kärntekniska anläggningar] är... den viktigaste åtgärder han tog som president."

Som Amnon Lord skrev i december förra året i Makor Rishon, Peres roll i säkerhetschefernas "konspiration för att hindra Netanyahu och Barak från att beställa en attack mot Irans kärntekniska anläggningar var att ge "pseudo - konstitutionellt och pseudo - moraliskt stöd" för sin olagliga subversion.

De fyra män agerade mycket troligt inte på egen hand. Lord hävdade att Obama-administrationen var en femte partner i denna kriminella konspiration.

Amerikanernarepresenterades i dess ansträngningar av dåvarande ordförande i Joint Chiefs of Staff, amiral Michael Mullen. Mullen besökte Israel nästan varje månad under denna period och prisade ständigt  Ashkenazi ledning offentligt.

Som Lord noterade var dessa resor fram och tillbaka av Ashkenazi och dåvarande militära underrättelsetjänstens commander Maj - Gen. Amos Yadlin som flög regelbundet till Washington.

 För amerikanerna, skrev Lord, på platsen för att odla dessa band var "att påverka IDF:s högsta ledning och skära bort den från den politiska ledningen i Israel."

I fråga om Irans kärnvapenprogram, som i fallet med den falska fredsprocessen, var Peres motivation, likt Ashkenazi, Dichter och Dagan, klar och krass. Han ville ha makt.

De fakta som redan fastställts av Ashkenazi et. als. konspirationssond visar att från hans tidigaste dagar som stabschef, förberedde Ashkenazi marken för en post-IDF liv som premiärminister. Hans vilja att härska förvrängde hans uppfattning om sin plats i befälsordningen. Istället för att se Netanyahu och Barak som sina befälhavare, som lagen föreskriver, såg han dem som hans politiska rivaler, och betedde sig därefter.

Som för Peres, hade han letat efter en vänsterorienterad politiker som kunde besegra Netanyahu. Ashkenazi var hans riddare i skinande rustning.

Därför inledde  Peres en kampanj efter det att Ashkenazi avgick 2011 för att ge Ashkenazi immunitet mot den lag som kräver att militär personal väntar ett år mellan deras avgång från tjänsten och deras inträde i politiken.

 Läckande topphemlig information om interna diskussioner och planer för militära angrepp på Iran är en förrädisk handling. Om, vilket verkar troligt, sonden avslöjar samverkan mellan de fyra män och Obama-administrationen, som skulle representera en annan handling av förräderi.

Men lämna förräderi åt sidan, frågorna uppstår  fortfarande : Hur kan dessa män, som arbetade för att skydda staten från dess fiender, agera som de gjorde? Det finns många sätt att få politisk makt. Varför skulle de försöker främja sina politiska öden genom att underminera Israels förmåga att förhindra att Iran - som har gjort vår förintelse sitt uttalade mål - från att skaffa kärnvapen?

Tragedin i Israel är att under ledning av narcissister som Peres, har Israels elit med tiden antagit hans övermodiga känsla för rätt och hans barnsliga syn på världen. Uppmuntrad av Peres och andra som honom, uppfattar män som Ashkenazi, Diskin och Dagan Netanyahu som en inkräktare. Han kommer från fel sida av de ideologiska och sociala grupperna.

Genom att våga bli vald och omvald, Netanyahu, de tror, är att ta bort det som rätteligen tillhör dem. Och så, som de ser det, han förtjänar ingen respekt. Deras jobb som tjänstemän är att antingen störta hans regering eller göra det omöjligt för honom att styra, eller båda.


Denna känsla av rätten förvärras av en provinsiell och barnslig syn på världen där åtgärder får inga konsekvenser, hot finns i våra huvuden, och lunchen är alltid gratis.


Peres och säkerhets mässing har upprepade gånger hävdat att Irans kärnenergiprogram är ett amerikanskt problem, inte en israelisk man, och att Israel kan lita på president Barack Obama att ta hand om det för oss.



Det spelar ingen roll för dem att Obama har gjort klart med ord och handling att Israel inte kan lita på honom på Iran. Samma män som tror att det värsta av Netanyahu och kommer att stanna vid något för att hindra honom från att göra de beslut som han valdes, ta allt Obama och hans rådgivare säger till nominellt värde.


I Peres : s fall har han låtsas bort konsekvenserna av sina egna handlingar för 20 år. Hans narcissistisk, sociopatisk syn på världen har förblindat honom till det förödande resultatet av hans omfamning av PLO. Och nu när det är uppenbart att USA kommer att göra något för att stoppa Iran från att bli en kärnvapenmakt, Peres beter sig som om det inte finns någon anledning till oro.


I sitt möte tidigare denna månad med försvarsminister Chuck Hagel, Peres hånade monterings faran för ett kärnvapenbestyckat Iran med sin signatur inanity, säger ", sade president Obama att USA bör inte vara poliser i världen, och jag håller med. USA bör vara fredsmäklare i världen. "


Denna typ av självsvåldiga rotvälska är förödande för landet. Nu, eftersom Irans kärnvapen förskott verkar alla utom ostoppbar, kräver Israel nyktra sinnade ledare som mäter sin framgång genom hur deras handlingar gynnar Israel. Om Peres verkligen avsluta scenen i slutet av nästa månad, kanske vi äntligen få dem.



Ursprungligen publicerad i The Jerusalem Post.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)