fredag 9 maj 2014

Hemliga USA- Hizbollah-samtal.

Washington planerar att inkludera Libanon, Syrien erbjudanden i Irans nukleära pakt 
  DEBKAfile Exklusiv rapport 29 April, 2014, 09:12 (IDT) Nasrallah
Palestinske ledaren Mahmoud Abbas' initiering av en pakt med Hamas extremister förra veckan kom inte helt oväntat. Det föranleddes av de direkta kontakter Obama-administrationen i hemlighet har etablerat med den libanesiska Hizbollah. Abbas motiverade att om Washington kan starta en dialog med en terroristorganisation, kan även hans egen PLO och Fatah.
DEBKAfiles Washingtonkällor rapporterar att Obama-administrationen verkar ha förts över till Libanon, doktrinen anges av den framlidne Richard Holbrooke till Afghanistan, som innebär att dialog med talibanerna bör vara centralpunkten i Washingtons strategi för amerikanska truppernas tillbakadragande. Holbrookes inflytande på utrikesministern John Kerry dateras tillbaka till hans sökande till presidentposten 2004. I libanesiska termer har Hizbollahs Hassan Nasrallah blivit motsvarigheten till talibanernas mulla Mohammad. Hizbollah har gjort mål högt i det syriska kriget. Dess militärintervention på  Bashar Assads sida under det senaste året har krediterats med att vända den syriska arméns förmögenheter från nära nederlag 2013 till partiell triumf i viktiga områden i Syrien i år.

Nasrallah kan skryta med att hans rörelses engagemang för den syriska konflikten är dess centrala uppdrag och kommer att förbli så tills rebell- och al Qaida-krafter slutligen besegrats. Vad Hizbollah-ledaren försöker förmedla, i termer av Holbrooke-läran, är det som mulla Omar i Afghanistan, han, Nasrallah, är nyckeln till att lösa det syriska inbördeskriget. Rose of Nasrallah Rose of Nasrallah

 Obama-administrationen har köpt denna premiss och att det skulle tillämpas för att bana snabb framåt-dialog med Teheran till relaterade områden. Planen utvecklad i Washington var att ta vara på dynamiken i den nukleära banan och rida den till en bred USA- iransk förståelse som omfamnar en omfattande kärnkrafts-överenskommelse med Teheran och överenskommelser för att lösa de syriska och libanesiska frågorna. Förvaltningstjänstemän har räknat ut att Nasrallah lyder ingen utom förutom ayatollorna i Teheran. Han kan prata stort men han vet att hans öde är i händerna på hans iranska mästare. Om Iran beslutar att det är dags för honom att gå, blir det gardinen för honom. Hans medverkan i det syriska kriget anses vara beroende av de strategiska besluten från Irans ledare. ( Han var mycket mindre säker på vintern 2013 när Hizbollahs hemmabaser höll på att krossas i dödliga självmordsbombningar.) bongo_NasrallahIran avgör också vilka vapen levereras till Hizbollahenheterna som kämpar i Syrien, i vilka sektorer de kämpar och hur man ska bemöta deras grunder för förstärkningar. I Washingtons uppfattning har Hizbollahs inblandning i den syriska kriget ökat dess ledares beroende av Teheran. Han har således litet handlingsutrymme för kontakter med amerikanska representanter och om han envist kontrar, är de säkra på att de kan vända sig till Teheran för att tvinga honom i linje.

Det tros också i administrations kretsar att det hemliga saudiska utbytet med Teheran (först avslöjat av DEBKA Weekly) så småningom kommer att producera Riyadhs acceptans av Hizbollah som en dominerande faktor i Syrien och Libanon.

Men många Mellanösternexperter tycker USA sätt att annamma Hizbollah är naivt och förenklat och starkt tvivlar på att den väg man har valt att ta med Nasrallah - eller Teheran - runt för att betjäna USA:s vilja eller syften. De drar en parallell med de underliggande amerikanska antaganden som i slutändan ledde de palestina - israeliska samtalen ur spår.

 Men förväntningar Hizbollah banan är höga och starkt styr de åtgärder som president Obama, John Kerry, säkerhetsrådgivaren Susan Rice och CIA-chefen John Brennan tar. Och så, i början av mars, ägde det första hemliga mötet rum på Cypern mellan CIA- officerare och Hizbollah underrättelse-och säkerhetsarbetare.

Enligt ett antal Mid East underrättelsekällor, har två sådana möten sedan dess genomförts och de första USA- Hizbollah överenskommelserna nåtts avseende den flyktiga situationen i Syrien och Libanon. Våra underrättelsekällor tillägger att USA:s ambassadör i Beirut David Hale har varit ansvarig för att förbereda dessa möten och genomföra de överenskommelser som ingåtts.

Se också
 London is mediating indirect secret talks between US and Hezbollah
US in secret talks with Hassan Nasrallah
Secret US-Hizballah talks. Washington plans to include Lebanon, Syria deals in Iran nuclear pact

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)