onsdag 12 mars 2014

Iran anrikar uran och börjar nu tillverka radium - Bildt och Ashton har ingen aaaaaaning.

Konstruktion av Arak anläggning gör 87% framsteg: AEOI En vy över Irans Arak tungt vattenreaktor (fil foto)
Tis Mar 11, 2014 09:19 GMT
Talesmannen för Irans atomenergiorgan (AEOI) säger att uppförandet av Arak tungt vatten produktionsanläggning i landets Markazi (Central) Provins har gjort ett nästan 90-% framsteg.
I en intervju med Irans arabiskspråkiga Al-Alam News Network, sade Behrouz Kamalvandi att Arak tungt vatten-komplex har "byggt [använder] inhemsk kunskap och teknik och [dess konstruktion] har gjort ett 87-procent framsteg."
"Med tanke på den oro som de har om upparbetning (vid Arak anläggning), finns möjligheten att upparbetning inte kan ske under en viss tid, men i det långa loppet, då oron skingras, processen kommer att genomföras som en av de rättigheter som den islamiska republiken Iran har, "sade Kamalvandi. [D.v.s. att både göra Radium med denna reaktor och vapenuran genom den vanliga anrikningen Kärnvapen producereas båda sätten. De har inte tid att göra enog med rafinadderier för produktion till inhemsk trafik..]
Reaktorn, som använder naturligt uran för att producera radioaktiva läkemedel, planeras att successivt ersätta forskningsreaktorn i Teheran för att producera medicinska radioisotoper för cancerpatienter.
Kamalvandi markerade ytterligare en "tydlig enorm förändring av tonen" i den senaste rapporten från Internationella atomenergiorganet (IAEA) om Irans nukleära verksamhet, säger förändringen framkom efter Iran och byrån undertecknade ett gemensamt uttalande om bilateralt samarbete i Teheran i november förra året.
Teheran och IAEA undertecknade ett gemensamt uttalande i november 2013 för att beskriva en färdplan för bilateralt samarbete om vissa kvarstående frågor. Enligt affären Iran enades, på frivillig basis, för att låta IAEA:s inspektörer att besöka Arak tungvattenanläggningen och urangruva i Gachin.
IAEA:s inspektörer besökte tungt vatten produktionsanläggning i Arak den 8 december 2013 som ett första steg som ska genomföras under Iran-IAEA överenskommelse.
IAEA: s inspektörer har också gjort ett fem timmars besök på urangruvan Gachin i södra Iran i slutet av januari.
Byråns säkerhetskontrollavtal kräver inte att Teheran tillåter IAEA:s inspektioner av dessa ställen. Den frivilliga flytten är en goodwillgest från Iran att klara upp oklarheter över den fredliga karaktären av sitt kärnenergiprogram.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)