måndag 22 juli 2013

Och hur förstör EU:s Naziliknande beslut det för palestinaaraberna?

Vad sägs om palestinierna?

EU:s beslut att införa ekonomiska sanktioner mot israeliska institutioner som är verksamma utanför den gröna linjen skadar palestinaaraberna minst lika mycket som det gör ont för judarna.

Efrat Forsher


Palestine arab workers.
Palestaaraber utan arbete tack vare EU.


De regionala råden i Judéen och Samarien var rasande när de fick reda på Europeiska Unionens direktiv som förbjuder ekonomiskt samarbete mellan dess viktigaste organ och nationsmedlemmar och israeliska institutioner som drivs bortom gränserna före 1967, vilket inkluderar Judéen och Samarien, östra Jerusalem och Golanhöjderna.

Detta beslut är gjort för att skada de olika industrier baserade i Judéen och Samarien, eftersom majoriteten av dem exporterar sina varor utomlands, men det kommer också att skada de tusentals palestinska arbetare som är anställda i områdets industriella zoner, i Ariel, Mishor Adumim och Barkan, där deras löner är tre gånger högre än de som betalas i palestinska städer.

Judéens och Samariens industriområden är hem för hundratals fabriker, som till största delen ägs av personer som bor inom den gröna linjen. Deras beslut att etablera sina företag i Judéen och Samarien är kopplat till de uppenbara fördelarna området erbjuder: låga byggkostnader, billigare material, låg fastighetsskatt, billigare arbetskraft och öppna ytor.

Ariel industriområde sysselsätter 2.500 PAaraber. Enligt vd Eliezer Sela är parken hem till 40 fabriker och 25 andra företag som fortfarande väntar på att få sina tillstånd behandlade. Parkens ledning utvecklar för närvarande 62 flera acres tänkta att rymma företagen på väntelistan.

Enligt Sela är områdets export till Europa försumbar, eftersom de flesta varor säljs på den inhemska marknaden. Av denna anledning kommer de företag baserade i Ariels industriområde sannolikt att påverkas mindre av EU:s sanktioner.

Ariel University, som ligger utanför den gröna linjen, har redan uteslutits från EU:s olika bidragssystem, så det är också troligt att de klarar av sanktionerna relativt helskinnade. Universitetet sade att EU:s beslut inte skulle ha någon betydelse för skolan, dess vetenskapliga och akademiska samarbet är med icke-statliga organisationer i Europa, och de som är intresserade av att främja sin relation med universitetet på grund av dess vetenskapliga och akademiska excellens.

Ariels borgmästare Eli Shviro varnade för att EU:s beslut skulle vara skadligt först och främst för palestinierna, sade att "Judéens och Samariens industriområden har tusentals palestinier och judar som arbetar sida vid sida. Bojkotta varor och införa ekonomiska sanktioner leder till att fabriker stängs ner eller flyttar och en följande uppsägning av tusentals palestinska arbetare, som kanske ansluter sig till terrorgrupper tack vare EU."

Shviro betonade att "sann samexistens bygger på utbildning, kultur och handel. Intrång på dessa frågor kommer endast att polarisera situationen ytterligare och orsaka en djupare spricka."

Till skillnad från i Ariel, många av de varor som tillverkats i Barkan, Mishor Adumim och Gush Ezions industriområden exporteras till Europa, och Bryssels beslut förväntas tilldela dem ett ekonomiskt slag.
Gush Ezions industriområde är mindre än i Barkan och Mishor Adumim, men de 30 fabriker som är baserade där, som omfattar flera vingårdar och kosmetikaföretag, är oroliga för att deras export kommer att drabbas.

Barkans industriområde sysselsätter cirka 3.000 palestinaaraber. Det är hem till 120 företag, däribland några av Israels främsta välkända namn, och 20 fler är på deras väntelista.

Mishor Adumims industriområde, som ligger intill Maaleh Adumim och vars 300 företag sysselsätter cirka 2.500 arabiska arbetare, även bereder sig för återverkningarna av EU:s nazibeslut. Om ett dussin av de företag som är baserade där exporterar sina varor till Europa, är konsekvenserna av förbudet tydliga.

Maaleh Adumims borgmästare Benny Kashriel sade att med en arbetslöshet hos den palestinska myndigheten på i genomsnitt cirka 30%, var det "en skam för EU inte bryr sig om att fråga palestinaaraberna vad de tycker om detta direktiv."

Kashriel föreslog att regeringen presenterar PA med ett ultimatum som säger att EU:s direktiv innebär att Israel måste kraftigt skära ner på antal arbetstillstånd som tillåts till araber i Judéen och Samarien, och därmed pressa PA att öka sina ansträngningar för att stoppa sin hets mot Israel .

Samariens regionfullmäktige väntar under tiden inte på regeringen att bekämpa EU: s beslut genom de vanliga diplomatiska kanalerna och har utkämpat sin egen kamp mot områdets imageproblem ganska länge.
Bildt_i_keffiyeh_1
Samariens Regionförbundschef Gershon Mesika och hans ställföreträdare Yossi Dagan har varit värda för speciella turer för olika EU- och amerikanska tjänstemän i åratal, under vilka de besöker några av de företag som är baserade i området så att de själva kan se hur palestinier och israeler arbetar tillsammans. Enligt Mesika, har mer än 70 Europaparlamentariker besökt området under de senaste åren, samt fem amerikanska kongressledamöter, två amerikanska senatorer och över 100 medlemmar av den utländska pressen.

Efter EU:s direktiv har de två vädjat till flera av blockets riksdagsledamöter som hade besökt området och föreslog att de arbetar tillsammans för att neutralisera Europeiska Kommissionens beslut. De sade att tanken hade fått en positiv respons och att diskussioner om detta pågår, i hopp om att utforma en handlingsplan mot EU:s medlemsländer som stöder förbudet.

Och Bildt skiner som en sol, inte bryr han sig om några araber bara han kan hata judar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)