tisdag 26 februari 2013

Arabisk terrorist skadas när han anfaller israeliska soldater, transporteras i helikopter till israeliskt sjukhus.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165612#.USvshjDgFUk

IDF skickar helikopter för att rädda livet på en PA-arabisk upprorsmakare.

Israeliska skattebetalare är irriterade eftersom man satsar tiotusentals shekel att transportera honom till sjukhus med helikopter efter att han attackerat IDF-soldater

Av David Lev
Först Publicerat: 2013/02/25, 19:27

Arabiska upprorsmakare som skadas när de försöker attackera israeliska soldater eller poliser får en viktig "hälsovinst" - de tas ofta för behandling till sjukhus i Israel. Många av de arabiska upprorsmakarna som skadas i oroligheterna i Judéen och Samarien tas till israeliska sjukhus i ambulanser, men på lördagen, för första gången på ett decennium, utnyttjade Israel en helikopter för att ta en arabisk upprorsmakare som skadades efter att han rusade på IDF soldater, kastade stenar och tegelstenar på soldater, med soldater som svarade med anti-upploppstaktik för att stoppa attackerande araber.

Händelsen inträffade i Sikem på lördagen. Araben ansågs alltför skadad för att transporteras till ett lokalt sjukhus, så en IDF-enhet kom in i staden för att utrymma araberna och förbereda den sårade för transport till ett israeliskt sjukhus i Jerusalem. IDF-enhetens inträde gjordes i samarbete med PA-polisen.

En högt uppsatt IDF förtroendeläkare berättade att under månaderna efter slutförandet av Operation Molnstod, hade antalet upplopp av PA-araber stigit kraftigt, liksom antalet skadade arabiska upprorsmakare. Följaktligen har antalet arabiska upprorsmakare Israel behandlar i sina sjukhus - på Israels bekostnad, naturligtvis - också ökat betydligt.

Lördagens incident inträffade under ett upplopp av araber i byn Kafr Kutzra, nära Sikem. Araben skadades svårt i olyckan, och fördes till ett sjukhus i Sikem. Läkare där beslöt att de inte hade resurser att hjälpa upprorsmakaren - utan kallade IDF, i hopp om att armén skulle transportera honom till Israel, där det fanns möjligheter att hantera hans skador.

Till en början sade förtroendeläkaren att armén hade planerat att be Sikems sjukvårdspersonal att transportera araben till en IDF checkpoint där han skulle överföras till en israelisk ambulans och tas in för behandling. "Det är det vanligaste sättet för oss att ta itu med dessa händelser," sade officeren. "I det här fallet, när vi sett detaljerna om hans skador, bestämde vi att han förmodligen inte skulle överleva överföringen till en av våra ambulanser."

Som ett resultat beslöt IDF att ta upprorsmakaren till ett israeliskt sjukhus för behandling med helikopter, i en operation som kostade israeliska skattebetalare tiotusentals shekel. IDF skickade en särskild medicinsk grupp, tillsammans med soldater och under skydd av PA-polisen - med deras säkerhet garanterad av inte mindre än PA:s guvernör i Sikem-distriktet. Laget gav initial behandling till araben vid Sikem-sjukhuset, och såg till att han var stabil nog att flyttas till helikoptern.

Den arabiska upprorsmakaren fördes till Hadassah-Ein Kerem sjukhuset i Jerusalem, sade läkaren, "och när han släpptes av helikoptern han var i mycket bättre form än när vi hämtade honom. I efterhand var det ingen fara när som helst, som vi var under skydd av PA-polisen, och en garanti från guvernören i Sikem.

"Denna operation var den enda möjligheten att rädda den här personens liv," sade officeren. "Sjukhusen i Sikem är underbemannade, och personalen som de har är oftast oprofessionell och oförmögen att genomföra delikat behandling, till skillnad från våra israeliska sjukhus." Upprorsmakaren åtföljdes av två av hans PA-läkare, som - sade officeren - "var chockade när de såg hur mycket vi gjorde för att kunna hjälpa deras patient."

Enligt officeren är minst en tredjedel araber av alla patienter som behandlas i israeliska sjukhus, och transporterade av IDF:s medicinska kår i Judéen och Samarien, mestadels upprorsmakare som skadats i incidenter där de försökte attackera israeliska soldater.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)