söndag 29 juni 2014

Obama lurade oss säger Iraks premiärminister.

"Amerika Lurade Oss" skäller ilsken irakisk PM - vi köper ryska jets i stället för  kriget mot ISIS

Nuri al-Maliki
Det var en vecka sedan när vi hörde om ännu ett diplomatiskt mästerverk, då Rysslands Vladimir Putin drog nytta av ett vakuum i relationerna mellan USA (som nu vill ha bort sin hittillsvarande marionett-premiärminister i Irak) och den irakiska PM (som har blivit allt mer högljudd mot USA:s allierade i regionen, nämligen Saudiarabien, och USA:s krav på en koalitionsregering) och erbjöd sitt "fulla stöd" till den irakiska ledaren.

Igår beslöt den irakiska ledaren att ta Putin på hans erbjudande (framför allt eftersom som vi tidigare rapporterat det irakiska flygvapnet för närvarande består av totalt två "utrustade" Cessna jets) och har meddelat att de han har köpt second-hand ryska jetplan som han kommer att använda i stället för amerikanska stridsflygplan i hans krig mot ISIS.



Som BBC Arabic rapporterar, med hänvisning till Nuri al-Maliki, "Jets från Ryssland och Vitryssland kommer förhoppningsvis att göra en viktig skillnad i kampen mot ISIS i Irak." Han uttryckte ånger över Iraks avtal med USA, säger att deras "jets tar för lång tid att komma fram."

"Gud vill-  inom en vecka kommer denna styrka att vara effektiv och kommer att förstöra terroristernas hålor," sade han till BBC arabiska.

Herr Maliki säger Irak har förordnat Sukhoi stridsflygplan från Ryssland.

Under tiden tog statsministern en chans att peta i USA i ögat, som trots att de talat om att skicka "weaponized konsulter" eller vad Obama kallar trupper och special CIA-agenter i dessa dagar, har hittills misslyckats med att uppfylla sina utlovade stridsflygplan till detinbördeskrig-härjade landet. Maliki kritiserade processen för att köpa amerikanska jetplan som "långrandig", och tillade att radikalerna kunde ha stötts tillbaka om Irak hade haft ordentligt luftförsvar.

"Jag ska vara ärlig och säga att vi blev vilseledda när vi skrev på kontraktet [med USA],", sade Maliki. "Vi borde ha försökt köpa andra stridsflygplan som brittiska, franska och ryska för att säkra luftskyddet för våra styrkor, om vi hade detta skulle vi ha avvärjt vad som har hänt," fortsatte han.

Maliki sade Irak köpte begagnade stridsflygplan från Ryssland och Vitryssland "som ska komma fram till Irak om två eller tre dagar." Han talade till BBC i sin första intervju för ett internationellt programföretag sedan Isis  inledde sin stora offensiv.

Statsministern bekräftade också att syriska styrkor hade utfört flyganfall mot islamistiska militanter vid en gränsövergång mellan Irak och Syrien. Han sade att Irak inte hade begärt tillslagen, men att det "välkomnade" dem. "De utför sina strejker och vi utför vårt och de slutliga vinnarna är våra två länder", sade han.

Ironiskt nog, det innebär också att, åtminstone synbart, är USA nu allierat med Ryssland och Iran, Syrien och Saudiarabien i "alla mot en" kamp mot ISIS som fortsatte att befästa sitt territorium i Irak och Syrien.

Vad det egentligen betyder är att Obama har bett, och är på väg att få $ 500 milllion mer att beväpna ISIS och dess al-Qaida-kamrater i Syrien, som i sin tur Irakflygvapnet nu kommer att använda ryska jetplan för att bomba.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)