fredag 13 juni 2014

Melanie Phllips: Israels nya vänner.

Israels nya kristna vänner
av Melanie PHILLIPS
2014/05/22 20:14


Påvens förestående besök i Israel [detta skrevs alltså innan] kommer med rätta dra mycket uppmärksamhet; men 2 i stort sett onämnda berättelser om global kristendom har kapacitet att skaka världsordningen. 


Påvens förestående besök i Israel kommer med rätta att dra mycket uppmärksamhet. Men två i stort sett otaliga historier om den globala kristendomen har kapacitet att skaka världsordningen.

Den första är förföljelsen av kristna i tredje världen i händerna på islam. Boko Haram, som har kidnappat mer än 250 kristna skolflickor i Nigeria, är bara en av många islamistiska grupper som alltmer terroriserar och dödar kristna i utvecklingsländerna.

Enligt Open Doors, en nondenominational kristen grupp, förföljs omkring 100 miljoner kristna i mer än 65 länder, med radikala muslimer de huvudsakliga förövarna i 36 av dem.

I Egypten har de koptiska kristna attackerats, mördats, och drivits ut. I december 2013 dödades minst 1.000 kristna i Centralafrikanska republiken. I i februari i år, bombade  jihadister kyrkor i Zanzibar som "hålor av icke-troende." I mars, halshögg offentligt medlemmar i Somalias al-Shabaab-milisen en mamma till två flickor och hennes kusin efter att ha upptäckt att de var kristna.

Samma månad i Nigeria slaktades mer än 150 kristna i en massaker i Kaduna; denna vecka dog hundratals i bombattacker i de kristna områdena i städerna Kano och Jos

I Sudan har kristna blivit hackade till döds för att ha vägrat att konvertera till islam eller brändes levande i sina kyrkor.

Förra veckan dömdes en gravid mamma till döden där för att ha konverterat till kristendomen. I Eritrea är mer än 3000 kristna i fängelse. I Iran är kristna fängslade och tusentals har flytt. Det finns otaliga andra exempel.

Anmärkningsvärt är dock västerländska traditionella kyrkor som till stor del ignorerar detta blodbad bland deras världsomspännande gemenskap [efter att deras missionärer har startat upp det hela].

Istället blidkas islam och förtalas Israel, det enda land i Mellanöstern där kristna är säkra (men det är en annan historia).

Man undrar om påven kommer att tala tydligt mot denna kristna kränkning när han träffar representanter för islam på sitt besök i vad han kallar det heliga landet. Han vill enligt uppgift läka sprickan mellan judar och palestinier. Very nice; men rimligtvis borde hans prioritet vara att stoppa slakten av sin egen flock.

Men här är det verkligen extraordinär sak. Över hela tredje världen, inklusive länder där kristna förföljs, upplever  kyrkorna fenomenal tillväxt. Om utvecklingen fortsätter kommer Europas kristna att bli omkörda av de i Afrika, Latinamerika och Asien, den mesta av tillväxten drivs av den häpnadsväckande expansionen av pingst, karismatisk och andra evangeliska kyrkor.

I sin bok The Next Christendom; The Coming Global Christianity, skriver Philip Jenkins att sedan 1965 har den kristna befolkningen i Afrika ökat från en fjärdedel av den totala till omkring 46%.

I Nigeria drar kristna möten mellan en och tre miljoner människor. I Etiopien har kyrkan cirka 25 miljoner medlemmar. Kyrkor expanderar i Niger, Burkina Faso, Toga, Benin, Sierra Leone, Senegal, Mali, Tchad.

I Latinamerika har kristna siffror exploderat; de kommer att nå en uppskattningsvis 640 miljoner år 2025. I Rio de Janeiro öppnades  inte mindre än 700 pingstkyrkor under en treårsperiod i början av 1990. Jotabeche Metodistkyrkan, Pingstkatedralen i Santiago, Chile, har plats för 18.000 personer.

I Iran, av alla ställen, upplever  kyrkorna den snabbaste expansionen i världen med en beräknad årlig tillväxt på över 20%. Enligt vissa källor har antalet iranska evangelikaler vuxit från några hundra år 1979 till mer än fem miljoner i dag.

Det  händer till och med i Kina. Mao utvisade kristna missionärer och förutspådde att den "koloniala" kristendomen skulle försvinna. Men totalt 900.000 då har kinesiska kristna nu vuxit till minst 80 miljoner.

Ett skäl för en sådan tillväxt är att människor som har drabbats av repressiva regimer vänder sig till en religion som (tack vare sina judiska rötter) stödjer frihet och mänskliga rättigheter. Ju mer barbariska de islamiska regimerma blir, desto fler människor vänder sig till kristendomen. För bara några år sedan hade Algeriet, till exempel, cirka 1.500 kristna; under dess förtryckande islamistiska regering har deras antal svällt till nästan 200.000.

Det anmärkningsvärda med dessa nya kristna är att de, för att de är evangelikaler och därmed på stort allvar tar på det som står i Bibeln, de andäktigt stödjer Israel.

Algeriska kristna säger att de ber i hemlighet för Israel och det judiska folket. Förra året vägrade Nigeria att rösta automatiskt med palestinierna om statsbildning i FN:s säkerhetsråd.

Västerlänningar kan känna sig obekväma om dessa nya kyrkor eftersom de betonar helande, profetia, visioner, extatiska yttranden och det övernaturliga. Men de är bland Israels bästa vänner i världen. Och deras fantastiska tillväxt har stora globala konsekvenser.

I väst är kristendom på tillbakagång. Även i USA, där kyrkorna fortfarande är relativt starka, är kulturkriget förlorat gentemot krafterna av galopperande sekularism. Med den islamiska världen att utnyttja detta civilisations-vakuum, är Storbritannien och Europa stadigt mer islamskt. På samma gång är utvecklingsländerna mer kristnade. Vi ser kristendomen ändra färg, från vitt till (den ursprungliga) brun och svart.

Denna tillväxt är en enorm möjlighet för Israel, eftersom dessa nya kristna är fria från giftig fientlighet från de västra kyrkorna. Uppmuntrande nog har Israel kommit att se dessa nya allierade som en strategisk tillgång, men det måste investera i dem mycket mer, bidra till att förbättra deras ekonomi och levnadsstandard, att befästa denna vänskap och använda den för att förändra Israels inflytande i FN.

Det är inte sant att tiden rinner ut för Israel. Tiden rinner ut för väst. Det är inte sant att Israel är utan vänner.

De har många vänner. Bara olika. Och det måste vårda dem mer noggrant.

Denna påven tycks också vara en vän, som synes vilja sätta relationerna mellan Vatikanen och det judiska folket på en annan grund. De fula protesterna vid hans besök från ultraortodoxa huliganer är vidrigt. Låt oss hoppas att Israel kramar Pope Francis nära. [Som vi såg gick det helt åt skogen TGSoch han framträdde mest som vän till de palestinaarabiska terroristerna.]

Melanie Phillips är kolumnist för The Times (UK).


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)