tisdag 22 juli 2008

"Arab sköts" eller "arab försökte mörda" ???

Om man känner för att skriva en artikel finns det något som heter kausalitetsprincipen - att orsak kommer före verkan. Om en arab med urusel fantasi försöker kopiera mordattacken från en annan arab i grannbyn i Muslimernas Tredje Heligaste Stad genom att använda en bulldozer för att mörda så många judar som möjligt, och en polis sköt honom, vilket kommer först och alltså hör hemma i rubriken? Vad vill folk veta?

Jag undrar om man lär ut doublespeak på journalisthögskolan.

DN: “Bulldozerchaufför sköts ihjäl i Jerusalem” Vi får alltså veta att en bulldozerförare, kanske jude, kanske drus, sköts ihjäl lite hipp som happ utan anledning. För de som enbart läser rubriker.

Svd (letar lite - det är mycket viktigare där att en arab har fått tån stukad - en med stor sannolikhet fejkad film): “Ny attack med schaktmaskin i Israel” - korrekt.

AB: “Grävmaskinsförare ihjälskjuten” resp. “Förare i grävmaskin ihjälskjuten i Jerusalem” - samma kommentar som DN.

Att jämföra med hur de representeras i Israel:

Another bulldozer attack in Jerusalem;: 23 wounded

16 wounded in copycat Bulldozer attack in Jerusalem

Second Palestinian bulldozer rampage injures 29 on Jerusalem main street“, där det också nämns att Hizballah-sponsrade “Galilee Liberation Brigades” har tagit sig åt äran, liksom vid förra bulldozerattacken. Se under Annat här.

De palestinska nyheterna är även de, mer rakt på sak än DN och AB: “Driver killed after second Jerusalem ‘bulldozer rampage‘” De berättar också att det var en “bosättare” som snabbt dödade föraren: “Ya’akov Asahel, a 53-year-old resident of the West Bank settlement of Susiya, in the hills south of Hebron.

Den fortsätter: “About 50 right-wing Israelis immediately began a demonstration at the site of the incident, chanting slogans in Hebrew and holding a sign reading “Olmert, Bush, and Arafat, accomplices in terror.

Det är ytterst påtagligt att DN/AB endast är ute efter en sak: att svärta ner Israel. Vad gäller SvD:s prioriteringar - hm, inte mycket bättre.

Terroriten hette Ghassan Abu Tir, 22 år och var en släkting till Muhammad Abu Tir, en av de Hamasledare som Israel har fängslat.

Det är ytterst påtagligt att DN och AB vill skylla Israel för något, eftersom rubrikläsarna enbart får tillskott till det Israelhat som TT:s rubriksättning (eller vem som nu sätter rubriken) och artiklar har byggt upp i Sverige under lång tid. Måste man påpeka att de Pressetiska Reglerna också kräver att rättelser på felaktigheter införs.

.

2 kommentarer :

  1. Oded skriver bra om caset:
    http://fredimellanostern.wordpress.com/2008/07/22/forovare-och-offer-byter-roller-i-tts-nyhetsformedling/

    SvaraRadera
  2. Vi har förstås klassikern:

    "19 Arabs killed in plane crashes"

    Det var 11 september det.

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)