tisdag 10 juni 2008

Hamas leker med Olmert och Barak

När Shalit togs tillfånga för två år sedan var det den letargi som tyvärr har spritt sej över Israels Försvar på senare år, som förhindrade ett snabbt ingripande. Läs på http://www.debka.org/article.php?aid=1183 hur de var tvungna att väcka upp diverse chefer för att få tillåtelse att förfölja terroristerna. Några veckor senare gick det följaktligen som det gick i Libanon. Två år.... jämför med Entebberaiden på den tiden Israels ledare inte var för trötta för att försvara sig och ta emot lite respekt! Skämtet att Carter skulle ha ett dyft att göra med detta verkar vara lite för grovt bondfångeri av en och annan tidningsskribent med makt. Med Hamas grepp om Olmerts fantasier vill de ju ha ett tusen mördare i utbyte för Shalit, och Olmert/Barak funderar allvarligt på det, trots att enkla beräkningar kan visa hur många judar som kommer att mördas om dessa släpps. Sen må Carter ha varit brevbärare i just detta fallet. Idag, tisdag rapporteras det att före lunch avlossade de arabiska totalidioterna i Gaza 22 granater och 4 Kassamraketer - något TT är helt okunniga om. Olmert vet men håller fortfarande, efter 7 års missilanfall från Gaza, på att fundera på om han ska göra något åt det enligt améns önskemål och planer, eller om han ska dra tillbaka alla judar i södra Israel till ett ghetto omkring Tel Aviv. Israels ledning sitter och diskuterar högljutt, så Hamas får veta alla detaljer, hur lagom de ska attackera terroristerna i Gaza. För den definitiva analysen, gå hit. SvD HD SDS SvD971 K Y *

10 kommentarer :

  1. Jag håller med dig i att raketattacker på civila är helt sinnessjukt, men om vi bortser från det för en sekund.

    Tror du att ett tillbakadragande av Israeliska bosättningar i Palestina skulle öka chanserna för fred? Eller är bosättningarna helt oproblematiska?

    SvaraRadera
  2. Nä, hade jag kunnat lösa problemen hade jag fått Nobels Fredspris retroaktivt :/

    Mellanöstern och speciellt frågan om det som var Mandatet Palestina måste vara en blandning av vad som har bestämts, vad som har tyckts (FN), och realpolitik.

    Israel lämnade Gaza för att araberna skulle få all chans i världen att visa hur de ville skapa en palestinaarabisk stat, för att experimentet, om det lyckades, skulle kunna tillämpas i en fredsförhandling med Judeen/Samarien/Gaza. De hade alla chanser och hela världens välvilja till hands.

    De har själva visat vad de vill nu. Israel har inte en mikroskopisk chans att överleva om Judéen/Samarien blir som Gaza, de MÅSTE bibehålla kontroll tills det blir självklart att det inte behövs. Alternativet till bosättningar vore mycket dyra militärförläggningar som inte gjorde någon gladare.

    Läs runt lite om alla chanser palestinaaraberna har missat och allt Israel har gjort för att de inte ska ha någon lust till terror längre – läs t.ex. http://israelisverige.no-ip.info/Referensmaterial/PalestiniansDeserve.htm Man kan man få en känsla hur judarna hade det tack vare oss europeer för 100 år sedan, när de började återkomma till sitt gamla hemland, om man läser http://israelisverige.no-ip.info/Referensmaterial/Nordau_sionistkongressen.html

    Jag vet inte hur mycket du har läst Benny Morris. Han var ju vänsterextremisternas favorit ett tag som historiker i Israel. Allt eftersom han har grävt fram mer och mer fakta ur arkiven har han nyanserat sina konstateranden, och numera gillar samma typer inte alls honom. Visst berättar han om att det var rätt tufft omkriung 1948 för bägge sidor – men också att många saker som judarna gjorde helt enkelt inte kunde ha gjorts annorlunda, och det gäller fortfarande. Står man med ryggen mot havet är situationen annorlunda än för palestinaaraberna som är ett par miljoner i ett hav av en halv miljard andra araber. Han anser det mycket möjligt att det enda Israel får kvar att göra, om det fortsätter med alla demonstrationer av israeliska araber mot sitt land, om alla arabiska riksdagsledamöter där INTE EN ENDA arbetar för fred med omvärlden, snarare tvärtom – är att deportera dom. Se Knessetdebatt just nu på http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3553928,00.html

    SvaraRadera
  3. Min okunskap är stor inom detta område, det kan jag säga direkt.

    Jag tycker begreppet "judar" och "judarna" är lite missvisande i sammanhanget. Konflikten är väl mellan palestinier och israeler, inte judar.

    Och i många fall är det väl just den israeliska politiken som kritiseras, inte judar eller judars rätt till existens.

    Jag har dålig koll på historien och vem som har gjort vad bakåt i tiden. Vad jag dock vet är att Israel bygger bosättningar till sina egna medborgare på mark som ursprungligen var palestinsk. Eller?

    Detta ser jag som ett mycket underligt beteende från en stat som kämpar mot terrorism och ständiga attacker från militanta extremister.

    Borde det inte ligga i Israels intresse att åtminstone inte bosätta sig på ockuperad mark? Om man sen måste skapa buffertzoner med militär personal för att upprätthålla säkerheten, det låter jag bli att kommentera. Men faktumet att den Israeliska staten bygger bosättningar på ockuperad palestinsk mark måste ju vara oerhört förnedrande för palestinier och/eller Hamas.

    Eller tänker jag fel?

    SvaraRadera
  4. Alltid positivt med ärliga frågor.

    Nä, det har aldrig någonsin funnits någon ”palestinsk mark”. När skulle det ha skapats? Det geografiska området ”Palestina” var en del av den Syriska provinsen i det Ottomanska Imperiet under ett antal hundra år, därefter blev det en del av det brittiska Palestinska Mandatet. Därefter anföll araberna med 25000 man det blivande Israel omkring 1948 och ingen trodde att de rätt få judarna skulle klara av att kämpa emot det. Någon procent av judarna dog – där många just hade undflytt Hitler, och därefter 3 år av engelsmännen som ville hålla dem i koncentrationsläger i Europa. De hade liksom inget att förlora.

    1948 sa araberna nej till FN:s förslag till skapandet av palestinsk mark. Likaså 1967, Arafat sa senast nej år 2000 och började andra intifadan som i ett vips förvandlade den palestinska ekonomin från 6% till minus 13%, pga deras eget agerande. Före första intifadan var den uppe på 7%, bland världens snabbast utvecklande

    Sant är att jude och israel inte är identiskt. I mindre grad än att arab och ”palestinier” är identiskt. Palestinier betydde entydigt ”jude i mandatet Palestina” åtminstone när Golda Meir skrev sin självbiografi mitt på sjuttiotalet. Därefter blev det en politisk ploj att börja kalla denna lilla grupp araber ”palestinier” eftersom de låter snyggare med 5 miljoner judar mot 2-3 miljoner ”palestinier” än mot 300 miljoner araber.

    Varenda israelisk regering har bett om fred med sin omgivning, men ett krav har varit att de accepteras som världens enda judiska stat, efter några tusen års undergivenhet under både väst- och östvärlden. Abbas totalvägrar.

    Läs länkarna jag gav sist och tidigare blogginlägg..

    SvaraRadera
  5. Israeliska bosättare attackerar Palestinska lantbrukare: http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article2681714.ab

    Tror du att detta hjälper eller stjälper försöken till fred?

    SvaraRadera
  6. Hmmm, där hade du mej nästan. Men låt oss se! Anser du Aftonbladet vara neutral i frågan? Annars läs noggrant:

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/96560

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/96236

    http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/5810

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/95882

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/120823

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/52528

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/125473

    ... och plötsligt verkar Aftonbladets story inte sådär väldigt väl underbyggd.

    SvaraRadera
  7. Till att börja med är det inte "Aftonbladets story". Uppgifterna kommer från Israeliska B'Tselem. Anser du att B'Tselem är del i en Palestinsk konspiration, eller varför klistrar du in massa irrelevanta länkar om trädkapning?

    Öppna ögonen, bosättarna är inte helgon. Dom bär stor skuld i dagens situation.

    SvaraRadera
  8. Jag ska lära dej ett smart trick: ofta nog när det gäller frågor om Israel kan du helt enkelt söka i denna bloggen.

    B'tselem är en extremvänsterorganisation i Israel som inte visar ett dugg mer än att de har full yttrandefrihet. Om du tittar på vem de får stora summor från, på

    http://www.btselem.org/english/About_BTselem/Make_a_Difference.asp

    inkluderar det brittiska och norska UD och svenska Diakonia..... Så att de därefter kan säga: "ja, israeler säjer...."
    Bland dess board members finns en advokat som också är rådgivare åt - Diakonia...... Tala om rundgång.

    Precis som "Peace Now" i Israel,
    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/105688

    vars ledare tjänar grovt på dessa donationer från omvärlden för att säja rätt saker.

    Som sagt, läs lite på denna bloggen så får du mer information. Har Aftonbladet skrivit om alla de tusentals palestinaaraber som får sjukvård i Israel, ofta gratis, eller enbart det mikroskopiska antal som inte får det av olika skäl? Har de skrivit om mer än 1000 arabiska barn från utanför Israel ända borta från Irak, som Israel har gjort hjärtoperationer på?

    Judiska "bosättare" är, enligt PLO:s Stadgar, som Abbas följer helt och hållet, alla judar som kom till Mellanöstern efter den "sionistiska invationen" för snart 100 år sedan. San Remokonferensen efter första världskriget var BESLUTANDE och gav 4 promille av det ofantliga Ottomanska Imperiet, för att vara det judiska hemlandet, resten fick araberna till skänks. Detta BESLUT har aldrig annullerats.

    Varför mina länkar är irrelevanta men Aftonbladets mycket påtagliga slagsida skulle vara viktig, vet jag inte.

    SvaraRadera
  9. Du lyckades trots ditt långa inlägg missa pudelns kärna.

    Anser du att B'tselem är del i en Palestinsk konspiration?

    Övergreppen de rapporterar sker alltså inte? De ljuger?

    Videon på Aftonbladet är fabricerad?


    Försök hålla dig till att diskutera sakfrågan för en gångs skull.

    SvaraRadera
  10. Ämnet "självhatande judar" kan du studera om du söker på "self hating jew" - 59100 hits i Googles. En lagom kritisk blick på fenomenet kan du se på http://www.masada2000.org/shit-list.html.

    Nä, jag kan inte förklara hur man sågar av grenen man själv sitter på, men redan Bibeln nämner det ju. Den arabiska antisemitiska propagandan har ungefär hur mycket pengar som helst.

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)