söndag 21 september 2014

Arabiska high-tech-entreprenörer i Israel.

http://www.jpost.com/Israel-News/New-Tech/Arab-Israeli-high-tech-incubator-raises-45-million-375969

Universitetsstudenter i Israel har ungefär lika många araber som proportionen i landet för övrigt. Även arabiska Knessetmedlemmar http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arab_members_of_the_Knesset  är i proportion och klickar du på deras namn i listan ser du att där är många akademiker och doktorer. Det innebär inte att de har lika lätt som judar att få kvalificerade arbetare i judiska företag.

Drömmen att hitta anledning att beskylla Israel för "apartheid" existerar alltså inte i Israel utan enbart i mögliga vänsterhjärnor (ok, tyvärr några också i Israel).

BDS-idioter och många andra som tror de gör nåt gott genom att bojkotta Israel, förstör alltså livet för de 20% av araberna Israel har, araber som varken vill flytta till Abbasland, Gaza, Syrien, Iran eller Irak. BDSare som Catherine Ashton (nä hon är visst avpolletterad) och andra som hoppas på att skada Israel och judarna, skadar också många araber, både de i Israel och de som har fått arbete i den israeliska delen av Judéen/Samarien. Araber som är leksaker för dem.

Tel Aviv
Från artikeln:

Taqwin Labs, en inkubator för Israelisk- arabiska högteknologiska entreprenörer med fokus på Internet och mobila teknologier, meddelade på söndagen att det avslutat $ 4.500.000 i finansiering. [Kan du hitta något motsvarande i övriga arabvärlden eller lever de gott på olja?]

Den Haifa-baserade Takwin, som betyder "början" på arabiska, knoppades av från flera ledare som redan är verksamma i det arabisk-israeliska högteknologiska området: Imad Telhami, vars företag Babcom är en av de största arbetsgivarna till arabiska ingenjörer i Israel, Labor MK Erel Margalit, som grundade Jerusalem Venture Partners (JVP), och Chemi Peres, ordförande Al Bawader, en VC som investerar i arabiska nystartade företag (och son till förre presidenten Shimon Peres). Den planerar att investera i bara 4-6 nyetableringar under det kommande året, men  hoppas också att odla sin fond till 20 miljoner dollar.

Inkubatorn är ett av en rad initiativ under de senaste åren för att öka antalet araber i det högteknologiska området, bland annat genom att hjälpa sektorn att odla upp sina egna bolag. Endast 2% av Israels araber som studerar teknik hittar jobb med judiska arbetsgivare, och många blir lärare i stället.

"Som företagare har jag personligen upplevt många av de svårigheter som varje person möter som önskar att förverkliga sina drömmar. Som en arabisk entreprenör, har jag upplevt de unika svårigheter som araber i det israeliska samhället har," sade Telhami. Takwin inrättades för att hjälpa araber övervinna några av de unika hinder de möter.

Trots svårigheterna är de israeliska araberna  med tillgång till bra högskolor i världsklass och hi-tech företag också väl positionerade för att ta itu med den växande marknaden för teknik i arabvärlden. Den arabisktalande marknaden innehåller över 350 miljoner mobilanvändare och över 120 miljoner internetanvändare i 22 länder, av vilka många inte har diplomatiska eller ekonomiska band med Israel.

"Det finns en enorm potential bland arabiska israeler som med investeringar och korrekt rådgivning kan uppnå ett genombrott i innovativa områden, vilket ger hopp till många unga människor i samhället och visar att människor tror på dem och ger dem en möjlighet", säger Margalit.

Bank of Israel och näringsministeriet har citerat integration av arabiska medborgare, som har mer än dubbelt så stor risk att bli fattiga än den genomsnittliga israelen, på arbetsmarknaden som ett avgörande mål för Israels långsiktiga ekonomiska hälsa.

"Integrationen av israeliska investerare och entreprenörer, arabiska och judar, i den israeliska högteknologiska industrin kommer att öka Israels BNP, tillväxt som kan nå NIS 30 miljarder per år i tio år," sade Peres. "Införandet av israeliska araber i Start up Nationen kommer att fungera som en bro som gör att Israel spelar en viktig roll i vår region, vilken skulle kunna bli känd i framtiden som Start up region."

Inkubatorns VD och Managing Partner Itzik Frid, tidigare AOL Vice President och rådgivare till den tidigare finansministern Yaakov Neeman, säger att det  redan finns spännande företag i sikte.

"Vi har redan identifierat en rad framstående entreprenörer och för närvarande fortsätter vi med våra nya investeringar, varav den första kommer redan i år", sade han.
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)