söndag 21 september 2014

7 veckors medicinsk forskning i Israel.

Jag hittade en serie artiklar på http://www.jpost.com/Blogger/Michael-Ordman och valde att låta Google översätta en, Hans blogg är annars på http://www.verygoodnewsisrael.blogspot.se/

Sju veckor i den judiska staten (del 2) - Ta hand om den Andre

Detta är den andra delen av min recension av Israels prestationer under de sju veckor som jag var borta från bloggscenen. Om du missade den första delen - medicinska behandlingar - kan du se den här. Den senaste tidens judiska högtid Shavuot (Pentecost) visade oss det rätta sättet att behandla de som är mindre lyckligt lottade än oss. Det fanns många exempel på denna princip i de israeliska nyheterna under dessa sju veckor.

 Det palestinska arabiska ledarskapet har inte vunnit många vänner i Israel, men när enskilda palestinska araber behöver medicinsk hjälp, kommer israeler igång. Det är precis vad 2nd Lt Ben Tzanani och hans IDF medicinska team gjorde när de rusade för att rädda en en-månaders baby från byn Beitin nära Ramallah. Barnet började kvävas medan hennes syster lekte med henne. Efteråt ringde många Beitin bybor  divisionens huvudkontor för att uttrycka sin tacksamhet.

Läkare från "Rädda Ett barns hjärta" har behandlat över 1500 barn från den palestinska myndigheten, Gaza och arabiska grannländer vid Wolfson Medical Center i Holon. Stöd den Jerusalem-baserade kristna organisationen Shevet Achim skrev nyligen i detalj om hur mycket arbete Israeliska läkare och medicinsk personal lade ner för att hålla ett irakiskt barn vid liv. Totalt har SACH läkare reparerat hjärtan på över 3300 barn från över 45 utvecklingsländer sedan SACH grundades 1995.

 Varje vecka tar israeliska sjukhus  emot och behandlar syrier som har skadats i det aldrig sinande inbördeskriget som har dödat mer än 150.000 män, kvinnor och barn. Bara ett exempel, två allvarligt skadade syrier transporterades till Israel och har förts till sjukhus i Ziv Medical Centers traumaenhet i staden Tzfat. För att spara syriska liv vann IDF:s sjukvårdare Noga Erez presidentens utmärkelse för Excellence för sin enastående service. Vilken annan nation skulle ge ett av sina högsta betyg till någon som räddar livet på människor från ett land som fortfarande tekniskt sett är i krig med det? Tillbaka vid gränsen till Syrien, redogjorde CNN:s Nic Robertson  för arbetet med israeliska läkare i IDF:s fältsjukhus på Golanhöjderna.

 I ännu ett konfliktområde räddade Israel flera ukrainska sårade civila demonstranter. Men det mest uppmärksammade fallet var det av Gennady Kernes, den judiska borgmästaren i den ukrainska staden Kharkiv som blev skjuten och kritiskt skadad. Efter att flugits till Israel, återvann han slutligen medvetandet i Haifas Rambam Medical Center och har genomgått två stora operationer i Israel för att behandla skador på hans lungor, mage, lever och ryggrad.

 Du kanske tror att israeliska läkare skulle vara tillräckligt upptagna, men Israels främste patolog, Dr Chen Kugel, chef för Israels s Abu Kabir-institut för rättsmedicin, har på något sätt hittat tid att ge råd till läkarstuderande vid Pavol Jozef Šafárik University i Slovakien om att hantera terroroffer. Under tiden trots en del onödigt elaka kommentarer från Turkiets premiärminister, erbjöd Israels räddningstjänst Magen David Adom stöd till den turkiska Röda Halvmånen omedelbart efter explosionen och branden i en kolgruva i staden Soma som dödade mer än 200 personer.

 Jag vill lämna den medicinska arenan kort för att belysa några fantastiska israeler som även den judiska statens läkare inte kan (för närvarande) återställa till full styrka. För det första, Zohar Sharon, som vann ISPS HANDA World Blind Golf Championship titel för en fjärde gången i rad. Sharon förlorade synen under sin militärtjänst. Och det kan knappast ha varit ett torrt öga i huset för alla som tittade på den här videon för några mycket speciella tonåringar. För dem som verkligen vill tjäna sitt land, lämnar den judiska staten  ingen sten ovänd.

 Sist återvänder vi till ämnet medicin. Israels Dr Rania Okby är utmärkt på sitt jobb som specialist i maternal fostermedicin. Men hennes sanna claim to fame är att hon är den första kvinnliga arabiska beduinläkare i världen.

Och en del människor kallar Israel en apartheidstat !!

 Israel - Det finns en "andra" sida till det. Michael Ordman skriver ett gratis nyhetsbrev var vecka som innehåller positiva nyheter om Israel: www.verygoodnewsisrael.blogspot.com För en gratis prenumeration, skicka en begäran till
michael.goodnewsisrael@gmail.com


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)