torsdag 7 november 2013

Terroristchefen Arafat och hans vidare öden och äventyr.

När han dog på ett välkänt AIDS-sjukhus i Frankrike 2006 fick läkarna inte sprätta upp gubben för änkan, förra året plötsligt fick de göra vad som helst bara de visade att han blivit förgiftad. Av ett gift som förlorat det mesta av sin styrka under den långa tiden IiS3 .

Prover togs av ett schweiziskt och ett ryskt team. Ryssarna är specialister eftersom någon dödade en rysk f.d. spion med 210polonium 2006. Det var trivialt att konstatera, ytterligt säreget att samma sak var omöjlig att konstatera i Arafat.

Världens 210polonium tillverkas i Chelyabinsk i Ryssland.

Suha Arafat
Suha Arafat
Nu när det började snackas igen fick Schweiz och Ryssland prover. Vad sa Ryssland? Svenska nyheter vägrar säga eftersom det inte antyder möjligheten att Israel kan ha varit inblandat i någon förgiftning.

Ryska officiella nyheter utesluter poloniumförgiftning av Arafat

Reuters, Oktober 15, 2013 11:50

MOSCOW ( Reuters ) - Chefen för en rysk kriminalteknisk byrå sade på tisdagen att prover från kroppen av den palestinske ledaren Yasser Arafat inte visade några spår av radioaktivt polonium, rapporterade en rysk nyhetsbyrå.

Däremot förnekade regeringens vetenskapliga avdelning senare att det inte hade gjorts något officiellt uttalande om forskningen, bara att den hade lämnat sina resultat till det ryska utrikesministeriet.

Om det bekräftas skulle resultaten utgöra ett slag mot palestinska misstankar om att Arafat mördades av Israel - en teori som drevs av en schweizisk labbrapport förra året som funnit ovanliga mängder av den dödliga isotopen polonium på hans kläder.

Ett palestinskt medicinskt lag tog prover från Arafats lik i Västbanken förra året och gav dem till schweiziska, franska och ryska rättsmedicinska team i ett försök att avgöra om han mördades med det svårspårade radioaktiva giftet.

"Han kunde inte ha blivit förgiftad med polonium. Forskningen av ryska experter fann inga spår av detta ämne." Den ryska nyhetsbyrån Interfax citerade Vladimir Uiba, som är chef för Federal Medico - Biological Agency (FMBA).

Uiba sade att experter från FMBA hade genomfört en detaljerad studie av Arafats kvarlevor.

Byrån har senare försökt distansera sig från kommentarerna. "FMBA i Ryssland har inte gjort något officiellt uttalande om resultaten av forskningen på resterna av Yasser Arafat," sade FMBA:s presstjänst.

Den tillade att den hade avslutat sina tester och givit resultaten till myndigheterna.

Det ryska utrikesministeriet avböjde omedelbar kommentar, men statliga nyhetsbyrån RIA citerade en källa på departementet som sade att det var upp till de palestinska myndigheterna att släppa information om testerna.

Arafat dog vid 75 års ålder av en oförklarlig sjukdom som utvecklades medan han begränsades till hans Ramallah-högkvarter av israeliska stridsvagnar mitt i ett väpnat palestinskt uppror 2004.

Palestinierna såg veteran-gerillaledaren som en hjälte för den nationella saken. Israel betraktade honom som en terrorist, men de förnekade ansvar för hans död.

Ett negativt resultat från proven kan inte helt utesluta en förgiftning, som experter varnade förra året att hans partiella uppgrävning kan ha inträffat för sent för att upptäcka polonium.

Det Lausanne-baserade sjukhuset som först hittade isotopen på Arafats kläder sade att åtta år skulle vara gränsen för att upptäcka det på hans kvarlevor och ifrågasatte om en sådan sen undersökning skulle ge avgörande resultat.

En talesman för sjukhuset sade vid tidpunkten för uppgrävningen att resultaten skulle kunna uppnås i början av året.

Ingen förklaring har getts för den långa förseningen i att presentera resultaten.

( Rapportering av Steve Gutterman i Moskva, Skrivet av Noah Browning i Ramallah. Redigering av Crispian Balmer och Robin Pomeroy.)





http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kraver-internationell-mordutredning_8701020.svd

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)