onsdag 23 januari 2013

Valet i Israel.

23:25 nu och det preliminära resultatet är:
Röda siffror från tidigt på morgonen 23 jan:

Likud-Yisrael Beiteinu: 31     33
Yesh Atid: 18-19     18
Labor: 17     16
Habayit Hayehudi: 12     11
Shas: 11-13     12
Hatnua: 6-7     7
Meretz: 6-7     6
United Torah Judaism: 6     7
Hadash: 3-5     4
United Arab List-Taal: 3-4     3
Balad: 2     3
Otzma Leyisrael: 0-2     0
Kadima: 0


Soldaterna röstade till 80%, än inte räknade.

De blå är judisk-nationalistiska partier, som garanterar att Israel är ett judiskt land med dess värderingar - som beslutades i San Remo för över 90 år sedan, fortfarande internationell lag antagen av NF och FN.

Sammanfattar man TT:s sammanfattning säger den att "jätteledsna, det blev inte vänster som vann så de kommer inte att fortsätta ge land och presenter till palestinaaraberna som Olmert och Livni så gärna gjorde innan." Israels höger innebär att de är nationalistiska förstås, sätter judarna främst, inte den halva miljard araber i omgivningen. Även markanta högerpartier som Habayit Hayehudi - som du såg på videon av Bennett före denna artikeln - inneslöt araber och druser i Israels "stammar". De är ingalunda utlämnade. De har full representation i Knesset, Israels riksdag, felet är att de araber som sitter där mest ägnar sig åt att hacka på judarna, inte göra vad som är bra för araberna. 

Lapid, ledare för Yesh Atid, "Där finns en framtid", är blandad och tar skarpt avstånd från vänstern och Arbetarpartiet. En bra artikel här. Han verkar lite av Pastor Jansson, vill lite av varje men inte annat och många nappade på blandningen. Artikelrubriken lyder öppet: "Jag vill bli av med araberna!" Han tror inte ett ögonblick på förhandlingar med araberna, med en Abbas som ett antal år har ägnat sig åt att gräva i en sandlåda med en rosa plastspade - åtminstone har han inte gjort nåt nyttigare, inget som varit bra för ett framtida "palestina", inget som är bra för en framtida fred, han följer helt enkelt Fatahs Konstitution, där två av de mest judehatande paragraferna är:


Artikel (12) Fullständig befrielse av Palestina, och utrota den sionistiska ekonomiska, politiska, militära och kulturella existensen.

Artikel (19) Väpnad kamp är en strategi och inte en taktik, och det palestinska arabiska folkets väpnade revolution är en avgörande faktor i befrielsekampen att utrota den sionistiska existensen, och denna kamp kommer inte att upphöra om inte den sionistiska staten rivs och Palestina är helt befriat.


Där är liksom ingen öppning så länge de står kvar som grunden för Abbas, för palestinaarabernas tänkande. Att TT anser det står enbart för deras förvildade omdöme.
Samtidigt inser han inte att Israels säkerhet helt beror på kontroll av area C i Judéen/Samarien. 

Samtidigt sa han att vänstern är helt ute och flyger när de vill dela den judiska huvudstaden, Jerusalem. Läs artikeln, den klargör lite som TT vägrar nämna.

Så Lapids parti kan mycket väl ingå i Netanyahus högerregering, även om de inte är överens om allt. Han verkar betydligt mer intresserad av det än att gå ihop med socialisterna och förstöra Israel. Netanyahu och Lapid har redan efter valresultatet diskuterat.

.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)