tisdag 17 september 2013

Var förväntar sig palestinierna från "Fredsavtalet"?

Peace Talks: Vad ligger bakom de palestinska kommentarerna?

av Khaled Abu Toameh
September 10, 2013 klockan 5:00
För närvarande är den palestinska myndighetens strategi att fortsätta prata medan samtidigt skylla Israel för bristen på framsteg. Dess nästa steg blir att söka internationellt ingripande och press för att tvinga Israel till alla krav, inklusive ett fullständigt tillbakadragande till linjerna före 1967.
Palestinska tjänstemän i Ramallah har nyligen tävlat mot varandra över frisläppandet av uttalanden om de hemliga fredssamtalen med Israel .

Alla dessa påståenden har ett tema gemensamt: att göra Israel ansvarigt för förväntade misslyckaden i de USA-sponsrade samtalen .

Vid genomgångar med palestinska journalister har en del av tjänstemännen gått så långt som att hota med att dra sig ur samtalen i protest mot det fortsatta byggandet i bosättningarna.

Sådana uttalanden och hot har följt samtalen ända sedan de återupptogs för flera veckor sedan.

PLO, Fatah och tjänstemän i PA (Palestinska Auktoriteten) har beskrivit samtalen som " meningslösa", "improduktiva", "slöseri med tid" och "en täckmantel för Israel att fortsätta sin politik för att skapa nya fakta på marken." [Samtidigt som PA förstås bygger lika intensivt som alltid, utan protester från Kerry eller Livni.]


Livni Kerry Erekat
Livni Kerry Erekat
De tjänstemän som har talat om fredssamtalen inkluderar chefen, PLO-förhandlaren Saeb Erekat, PLO:s generalsekreterare Yasser Abed Rabbo, medlemmen av PLO:s exekutivkommitté Wasel Abu Yusef och medlemmen i Fatahs centralkommitté Nabil Sha'ath.

Andra har också varit reportrar vid informationsmöten "på villkor av anonymitet" - i strid med överenskommelser som träffats med amerikanerna, enligt vilken Israel och palestinierna skulle avstå från att tala om fredsförhandlingarna.

Det finns ett antal skäl bakom palestiniernas ökade pratgladhet om förhandlingarna.

Först är de palestinska uttalanden och hot som syftar till att meddela den amerikanska administrationen att utöva påtryckningar på Israel att följa den palestinska myndighetens krav, inklusive att stoppa allt byggande av bosättningar och deltagande av en amerikansk representant i förhandlingarna.

Palestinierna hoppas att närvaron av ett amerikanskt sändebud vid förhandlingsbordet med Israel skulle hjälpa till att sätta press på den israeliska regeringen för att mjuka upp sin position på ett antal frågor, däribland bosättningarna.

Palestinierna är besvikna över att USA:s sändebud Martin Indyk har deltagit i endast ett av fem sessioner med Israel.

Det andra är att de palestinska uttalandena och hot att dra sig ur samtalen är riktade mot den palestinska allmänheten, vilken inte har varit särskilt positiv till den palestinska myndighetens ledarskaps beslut att återuppta samtalen med Israel. De palestinska anmärkningarna är utformade för att garantera den palestinska allmänheten att deras förhandlare inte har för avsikt att göra "oacceptabla" eftergifter till Israel .

För det tredje, de palestinska tjänstemännens kommentarer om israelisk "omedgörlighet" och "arrogans" som syftar till att bana väg för att göra Israel fullt ansvarig för de misslyckade fredssamtalen. Det budskap som de palestinska tjänstemännen försöker att skicka ut till det egna folket och det internationella samfundet är att den israeliska regeringen, i strid med sin offentliga hållning, inte är intresserade av fred. [på palestiniernas villkor, vilket är sant]

Genom att redan slå i larmklockan hoppas palestinierna att när samtalen misslyckas kommer de att kunna berätta för världen , "Du förstår, som vi sa till dig från början vill dessa israeler inte ha fred."
Men dessa uttalanden och hot har också visat sig vara kontraproduktiva. Ju mer palestinska tjänstemän och ledare talar om "meningslöshet" och "ineffektivitet" i fredssamtalen, desto mer växer oppositionen till förhandlingar med Israel.

Naturligtvis finns det också en möjlighet att denna typ av anti-Israelisk retorik kunde vara gnistah till en annan runda av våld mellan de två sidorna.

Inte undra på, då palestinierna har hållit veckovisa demonstrationer på Västbanken och Gazaremsan mot samma fredssamtal som pågår, förlöjligade och avfärdade av ingen annan än deras ledare och förhandlare. Varför skulle någon palestinier vara för fredssamtalen när deras ledare förklarar, nästan på daglig basis, att förhandlingarna med Israel bara är ett slöseri med tid?

Ironiskt nog, medan de palestinska tjänstemännen hetsar sitt folk mot fredssamtalen , distribuerar de också kravallpolisen för att bryta upp demonstrationerna som är emot förhandlingarna. Detta hände vid ett antal tillfällen under de senaste veckorna i Ramallah och andra palestinska städer.

Förra veckan skadades fem palestinier under ett våldsamt möte med poliser utanför Mahmoud Abbas högkvarter i Ramallah.

Frågade varför palestinierna inte uppfyller sina hot att gå ur "improduktiva" samtal förklarade en högt uppsatt palestinsk tjänsteman: "Vi kan inte dra oss ut på detta stadium på grund av amerikansk och europeisk press. Vi kommer att fortsätta med samtalen i sex till nio månader i syfte att visa världen i slutändan att Israel inte är intresserad av fred."

För nu är den palestinska myndighetens strategi att fortsätta prata medan samtidigt skylla Israel för bristen på framsteg.

Palestinska tjänstemän hoppas att när samtalen misslyckas skulle världen ha absorberat deras budskap, nämligen att israelerna inte är intresserade av fred. Den palestinska myndighetens nästa steg skulle vara att söka internationellt ingripande och tryck för att tvinga Israel att acceptera alla sina krav, bland annat ett fullständigt tillbakadragande till före 1967 linjer. [och låtsas att Israel aldrig vann det kriget]


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)