torsdag 12 september 2013

Judisk guldskatt hittad i Israel.

Israelisk arkeolog: " Jag har aldrig hittat så mycket guld i mitt liv!"

Guldskatt avslöjades vid basen av den judiska Tempelplatsen. Mynt från den byzantinska eran och en unik Menorah-medaljong hittades av Hebreiska Universitetets arkeologer på en plats angränsande södra muren



Guldmynt från den Bysantinska eran hittades nära den södra väggen av Tempelberget
Guldmynt från den Bysantinska eran hittades nära den södra väggen av Tempelberget (Foto: med tillstånd Ouria Tadmor / Hebrew University)
Forskare vid Hebreiska Universitet meddelade på måndagen upptäckten av en sällsynt skatt från den bysantinska eran, guld- och silverföremål, det mest imponerande av dessa är en 10-centimeters medaljong av massivt guld med en Menorah och andra judiska ikoner.

Fyndet, som grävdes fram i området intill den södra muren av Tempelberget som kallas Ophel, dateras till början av 600-talet, med all sannolikhet tidpunkten för den korta persiska erövringen av Jerusalem

Professor Eilat Mazar beskriver upptäckten som ett unikt fynd med "mycket tydliga judiska symboler". Hon föreslog att det kunde ha varit föremål som togs med av judar, som  som återvände till staden efter det att perserna erövrade den från bysantinerna 614 CE, skatten hittades under golvet i ett hus från den bysantinska eran meter från Tempelbergets massiva murar.

"Jag har aldrig hittat så mycket guld i mitt liv !" sa hon med tydlig spänning vid en presskonferens på berget Scopus. "Jag var som frusen. Det var oväntat."

Medaljong av massivt guld
Massiv medaljong med menora från den bysantinska eran hittad nära den södra väggen av Tempelberget (Foto: med tillstånd Ouria Tadmor/ Hebrew University)
Centralpunkten, en medaljong som Mazar förmodar kan ha använts som utsmyckning för en Torahrulla, är försedd med ett sjuarmat candelabrium - en menora - en Torahrulla, och en shofar, ett vädurshorn.

Torahrullen, förklarade hon, är en unik ikon som inte är vanligt förekommande i artefakter från denna tidsperiod.

Grävmaskiner hittade också en samling av 36 guldmynt märkta med ansikten av bysantinska kejsare från Konstantin II till Mauricius, som spänner över 250 år, och guldarmband, guldörhängen, ett silver göt och ett guldpläterat hexagonalt prisma.

Mazar uppgav att hennes antagande var att fyndet var en kommunal skatt, tänkt att hjälpa det glesa judiska samfundet överleva hårda tider eller bygga vad judarna hoppades skulle vara en fri gemenskap under det persiska styret. "Vad som är säkert är att deras uppdrag, vad det än var, var misslyckat," sade hon.

Det bysantinska riket - det östromerska riket - styrde det heliga landet från Konstantinopel nästan ostört tills muslimska arméer under Omar ibn Khattab erövrade staden 634 CE .

Hebreiska Universitets professor Eilat Mazar visar guld Menorah-medaljongen från den bysantinska eran som hittades nära den södra väggen av Tempelberget (Foto: med tillstånd Ouria Tadmor / Hebrew University)
Hebreiska Universitets professor Eilat Mazar visar guld Menorah-medaljongen från den bysantinska eran som hittades nära den södra väggen av Tempelberget (Foto: med tillstånd Ouria Tadmor / Hebrew University)
Mazar, en tredje generationens israelisk arkeolog, har övervakat utgrävningarna av Ophel och Jerusalems Davids stad, den nedre sluttningen av Tempelberget. Utgrävningarna, omtvistade för att ta plats i östra Jerusalems stadsdel Silwan, har gett de tidigaste kända artefakterna i staden, som går så långt tillbaka som 12:e och 11-talen f.Kr. och enligt Mazar är bevis på de bibliska kungarna David och Salomo.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)