tisdag 28 april 2015

Sjukvård annorstädes.

Var tror du detta är? Långt från Sverige. Fick just från en gammal kontakt.

Var och tog de årliga blodproverna i morse så nu får vi se om man är sjuk eller frisk.
De håller efter en som spädbarn här på kliniken. Vi får ju gå en gång i månaden och hämta ut våra mediciner och då kollar de på datorn om det är något annat som också ska göras. Mammografi, hemocult om man har blod i avföringen, längd och vikt, diverse frågor om rökning och motion m.m. Sist frågade de när jag varit hos ögondoktor senast och jag sa att jag inte tror jag någon gång i hela mitt långa liv varit hos en ögondoktor. Stor förvåning. De gör det viss som rutin på alla med vissa mellanrum. Ska nu dit framöver. Det är väl trycket och sådant som ska kollas.
Sedan skickar kassan centralt ut sms att man ska kontakta sin klinik för det ena eller det andra som nyss ett jag fick om att det var dags för kolesterolprov. Det bl.a. gjordes idag.

Det är liksom två olika nivåer som håller en i Herrans tukt och förmaningar. Man kan ju se det på två sätt, antingen att man är väl omhändertagen men också att de inkräktar på den personliga friheten men förmodligen är det bra.

Alla har nu någon sorts "guldkort" som ger en rätt att välja läkare och söka specialist och en massa andra förmåner utöver de mest elementära – fast sjuk kan man bli i vilket fall.

Sen kan du själv privat jämföra med välfärdsstaten Sverige.

Det är alltså livet i Israel, ett land som konstant stått under krigshot och måste lägga oerhörda summor på det. De har ändå råd med välfärd, har en genomsnittsinkomst som är högre än EU-genomsnittet. Undrar vad det är som suger alla pengarna från vår välfärdsstat?







Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)