måndag 10 maj 2010

Peres och Obama har ungefär samma tankar om Israel

Enligt en artikel i DN,  inser man att Peres fortfarande hade trott på Arafat om han överlevt sin AIDS - och för båda gäller det att tiden de suttit på sin stol inte innebär större visdom. Trott och trott och trott. Nu är Peres i stället supporter för Obamas judiska favoritorganisation, J-Street i USA, även om Obama förlorat hälften av de judiska rösterna på att använda sin energi i attacker mot Israel samtidigt som han har sträckt fram näven och klistrat på det stora grinet mot Iran, och inte gjort ett dyft emot deras atombombsproduktion mer än dösnack, i 1½ år.

Peres må tro på Fayyad liksom på Arafat, palestinerna gör det inte.

Palestinierna: Varför Salam Fayyad inte kan leverera

av Khaled Abu Toameh
[en av de mer kända arabiska skribenterna i Israel]


Palestinska myndighetens premiärminister Salam Fayyad kan vara en god människa med goda avsikter, men de som tror att han kommer att kunna övertyga palestinierna att sluta fred med Israel lurar sig själva.

I palestinsk kultur är det mer viktigt med en examen från ett israeliskt fängelse än från University of Texas i Austin.

Fayyad tillbringade aldrig en dag i ett israeliskt fängelse. Inte heller har han eller någon av hans söner tagit en aktiv roll i  "kampen" mot Israel.

Den första frågan som folk skulle fråga Fayyad - när och om han ställer upp i ett nytt val - är "Vilka uppoffringar gjorde du i kampen mot Israel?"

Palestinierna kommer att vilja veta om Fayyad någonsin hållits kvar eller varit måltavla på något annat sätt av Israel. De skulle vilja veta om någon av Fayyads söner hade deltagit i demonstrationer eller attacker mot Israel. Det är därför som palestinier som har suttit i israeliska fängelser för säkerhetsrelaterade brott nu har ledande befattningar inom den palestinska myndigheten.

Många palestinier ser Fayyad som en person som påtvingats dem av amerikaner och européer och är villiga att acceptera honom så länge han sysslar enbart med ekonomi och infrastruktur. Men Fayyad, som verkar vara mer populät i Washington och London än i Gazaremsans Jabalya flyktingläger eller Hebron på Västbanken, kommer aldrig att kunna sälja ett fredsavtal med Israel till sitt folk.

I parlamentsvalet som ägde rum i januari 2006,var Fayyad som en oberoende kandidat i spetsen för ett parti som kallas "tredje vägen". Hans nummer två var den  framstående palestinska taleskvinnan Hanan Ashrawi. Partiet fick mindre än två procent av rösterna. Liksom Fayyad, tillbringade Ashrawi aldrig en dag i ett israeliskt fängelse. Inte heller har hon eller hennes döttrar varit involverade i anti-israeliskt våld. Detta är den främsta orsaken "tredje vägen" inte varit tilltalande för palestinierna. Eftersom både Fayyad och Ashrawi bott och studerat utomlands i många år har de fortfarande inga gräsrotskontakter på Västbanken och i Gaza. Fayyad och "tredje vägen" vann bara två platser i det palestinska lagstiftande rådet, som förvandlathonom och Ashrawi till lagstiftare. Men strax efter valet utbröt en skarp tvist mellan de två och Ashrawi valde att bryta sig ut. Sedan dess har "tredje vägen"  varit ett enmansparti lett av Salam Fayyad. Partiet har sedan dess helt förlamats, och vissa säger att det inte ens existerar.

Om Fayyad ställer upp i ett nytt val kommer  han och hans parti sannolikt inte att få mer än två procent på nytt som de fick i den sista omröstningen. Medan han kan ha gjort fantastiska saker för ekonomin på Västbanken fortsätter Fayyad sakna folkligt stöd. Dessutom har de två stora partierna på den palestinska arenan, Fatah och Hamas, ett gemensamt intresse av att förhindra Fayyad från att klättra  till makten.

Fatah, vars anhängare kontrolerarl stora delar av Västbanken, ser Fayyad som ett stort hot mot sin makt. Faktum är att Fatah-tjänstemän länge har anklagat Fayyad att arbeta, med hjälp av amerikanerna och israelerna, för att undergräva Fatahs myndighet på Västbanken. Fayyad har anklagats bland annat att skära av medel till Fatahs höjdare och institutioner. Vid flera tillfällen har missnöjda Fatah-aktivister delat ut flygblad som kritiserar Fayyad som en "medarbetare" med Israel.

Hamas, i andra änden, anser sig vara i krig med Fayyads regering. Den islamistiska rörelsen håller Fayyad ansvarig för massiva tillslag mot sina medlemmar och institutioner på Västbanken under de senaste tre åren. Hamas har till och med krävt att Fayyad tas bort från sin tjänst som en förutsättning för att uppnå "nationell enhet" med Fatah.
Så Peres fantasier om Fayyad får stå för honom själv.

Peres, med de flesta andra, har självklart rätt att man måste börja försöka lösa små frågor. Där är ett antal saker som palestinaaraberna har lovat sedan Oslo, som inte har genomförts. Den massiva hatpropagandan mot Israel/judar i palestinska skolböcker (ofta betalda av EU), och statliga medier och moskéer, måste omedelbart stoppas. Det är en väsentlig anledning till hatet.

Israel har gjort kompromiss efter kompromiss sedan Oslo, släppt tusentals arabiska fångar - som faktiskt är fänglade av mycket starka anledningar, de har hjälpt den palestinska ekonomin medvetet, se länk.  Nu kommer den absolut nödvändiga punkten - hur ska man få palestinaaraberna självförsörjande? Som det är nu har de bättre ekonomi än EU, men enbart pga oerhörda donationer konstant. Förutom små punktinsatser som när Abbas i Paris som julklapp 2007 fick sisådär 50 miljarder kronor utan några som helst krav! Sånt har blivit vanebildande! Hade ett absolut krav varit att hatpropagandan upphörde, hade det ju gjort nytta, nu vet ingen var pengarna blivit av.

DN:s knäckfrågor har en lätt absurditet över sig:

Jerusalem - det är trivialt att i historieböckerna se att araberna inte har någon som helst rätt till någon del av Jerusalem! Vad skulle ge dem det? Judarna accepterade Jerusalem som internationell stad, därefter attackerade jordanien, med Engelsk hjälp, Jerusalem, tog hela gamla stan, det enda Jerusalem som har funnits och varit judisk huvudstad sedan 3000 år. Ett land, Pakistan, godkände det......   Jordanerna mördade eller slängde ut varenda jude från gamla stan, där en majoritet var judar sedan 150 år minst. Världen var helt tyst.

Därefter attackerade Jordanien igen och förlorade - och Jerusalem var återförenat för alltid. Säg en enda anledning till varför nu araber skulle få denna bit? De bröt mot alla krigsregler, de förstörde  58 synagogor, deras löfte om att judarna skulle kunna komma till sina heliga platser bröt de, få kristna kunde heller komma dit.

Men DN tycker ändå att de ska få rätt till det......

Palestiniernas återvändanderätt - konstigt att DN helt har glömt att FLER judiska flyktingar kom från arabländerna till Israel?!? Det skedde som Indien/Pakistan - ändå är det i detta fallet enbart Israel som världen har gnällt på i 60 år. Araberna har mer än 14 miljoner kvadratkilometer land, och kan inte absorbera så många flyktingar som Israel med 22072 kvkm? Vems fel är det?

DN anser att det är Israels fel.

Angående legaliteten av israels bosättare. Två saker. Abbas räknar Tel Aviv och Haifa bland de illegala bosättarna. Vad internationell lag säger, var vänlig läs denna länk.

DN tycks inte ha en aning om internationell lag.

Även Peres skrev under sina fräschare dagar, i böcker om nödvändigheten av bosättningar i Judeen/Samarien för Israels säkerhet, de började ofta som Nahalbosättningar.

Fångar - Shalit hade inte begått något brott, han kidnappades av Hamas, som ej följt några regler, ej tillåtit Röda Korset att besöka honom utan har medvetet plågat alla människor som har känslor för det. Palestinaarabiska fångar i Israel får regelbundet besök av RK, sina släktingar och advokater och studerar ofta till en akademisk grad under tiden, får sjukvård de inte kunde få hemma. Barn - minns hur Arafat upphöjde barnmördare till himlen, de skulle få bästa glassen när de kom till Paradiset (eller oskulder om de föredrog det), så - när föräldrar och släktingar förser sina telningar med långa knivar och bombbälten, är det verkligen psykologiskt att skicka dem tillbaka till mamma?

Palestinaaraberna får också betydligt mer vatten än reglerna kräver, men har inte lagt mer än mycket obetydliga summor på att laga läckande rör eller se till att de inte är nära kloaker.

Och ja - senaste raketen från Hamas kom nyss, inte för att TT hade lust att berätta, men de berättar antaligen att Israel enligt löfte besvarade elden. Tala om hyckleri och brott mot de pressetiska reglerna! DN/TT skriver inte ett ord om raketattacken som föregick attacken!!! TT kan inte bli mycket sjukare i sitt rent antisemitiska hat! Berättar om resultatet, inte anledningen. Kausalitetsprincipen heter det.

Och Sveriges blaskor inklusive DN trycker det gladeligen trots att man inte kan hitta kristallklarare brott mot Pressens Etiska regler som kräver neutralitet i sådana frågor.

.

SvD  |

Bloggar: SapereAude kommenterar också liksom FiM
.


...

2 kommentarer :

  1. Vad ska man göra åt Israels "hemliga" 120 kärnvapen då?

    Oerhört korkat...Detta är vad jag och många med skulle likställa med...hmm...HYCKLERI. Att driva en blogg av denna art visar på brist på humanism och andra nyttiga egenskaper...

    SvaraRadera
  2. Det vore kul om du berättar vad du menar med att "göra något åt". Du menar att det inte är rättvist att 5 miljoner judar ska vara kapabla att försvara sig mot de 500 miljonerna muslimer runt omkring dem som dagligen uttrycker sitt hat, och hotar Israel? Du menar visst att judar SKA vara underdåniga och ödmjuka av någon anledning eftersom de brukade vara det fram till att de fick ett eget land genom San Remokonferensen 1920?

    Det var i stort sett judar som upptäckte både atomfysiken (Bohr etc.) och kärnfysiken (med Einstein som stjärna). Vad vill du att de ska hita på nu, som ingen annan känner till? Mata alla araber som inte har lust att arbeta utan får miljarder från bl.a. Sverige för att kunna terrorisera Israel?

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)