söndag 16 maj 2010

Mänskliga rättigheter bara ett skämt i FN

Det går från dåligt till värre på FN På torsdag kommer FN: s råd för mänskliga rättigheter att inkludera Libyen!

En gång i tiden handlade FN om att skydda mänskliga rättigheter och Eleanor Roosevelt var ordförande i dess främsta organ för mänskliga rättigheter, kommissionen för Mänskliga Rättigheter. Denna vecka är FN: s högsta organ för mänskliga rättigheter, som döptes om till Rådet för Mänskliga Rättigheter, redo att ansluta  Libyen till sina medlemmar. Libyen kommer att väljas av FN: s generalförsamling genom en sluten omröstning i en process som placerar geografiska och religiösa lojaliteter över någonting som ens avlägset påminner om skydd av mänskliga rättigheter.


Obamas administration gör inte några försök att försöka förhindra att Libyen eller någon av de andra liknande "specialisterna på mänskliga rättigheter"  nu söker en plats. Och ändå talar 2009 års utrikesdepartementsbetänkande om mänskliga rättigheter som i Libyen består av regelbunden tortyr och misshandel av fångar, juridiskt sanktionerade amputationer och spöstraff, domar  mot den politiska oppositionen utan rättegång, obestämd internering av kvinnor och flickor som "misstänks bryta mot moralregler , "homosexualitet kriminaliseras, och där deras president att "den kristna Bibeln och den judiska Torah är förfalskningar. "

Libyen kommer inte att vara ensam. Andra kandidater inkluderar Malaysia, Mauretanien, Uganda, Angola och Qatar. Under 2009 rapporteras från statliga departement på alla dessa förväntansfulla stater om följande: i Uganda finns det politiskt motiverade mord utförda av regeringen, och brottsbekämpande myndigheter anser det vara ens mans rättighet att slå sin  hustru. I Angola finns regeringsbaserad tortyr, omfattande våldtäkter av fångar, och Internet-chatrum övervakas. I Malaysia arresterar religiösa myndigheter "avvikare" och för dem tillbaka till det "sanna vägen av islam." I Qatar kräver  lagen 10 års straff för personer som missionerar för något annat än islam, konvertering från islam är ett brott belagt med dödsstraff, och rättssystem behandlar med överseende män som mrdar kvinnor där det har förekommit "oblyghet" hos offret.

Obama-administrationens "tala inget ont" synsätt när det gäller FN: s mänskliga rättigheter är andra gången på mindre än en månad som förvaltningen har hållit tyst om att lämna en global plattform för Mänskliga Rättigheter där dess medlemmar bryter mot mänskliga rättigheter. När stater väl har gömts i dessa organ för Mänskliga Rättigheter, ges sådana stater de rättsliga och politiska verktygen för att undvika demokrati, förespråka moralisk relativism, kritisera det fria ordet, demonisera Israel och rentvå muslimska extremister.
Den 28 april 2010 valde FN Iran som medlem i dess huvudsakliga myndighet för kvinnors rättigheter, Kommissionen om Kvinnors Status (CSW). Efter EYEontheUN fann resultatet begravt i FN-dokument och Fox News lyfte fram resultatet till nationell uppmärksamhet, började framstående kvinnorättsaktivister runt om i landet samla in underskrifter som uppmanar utrikesminister Clinton att åtminstone säga upp sig efterhand. De kommer att påminna henne om den berömda förklaring hon gav 1995 vid FN: s internationella kvinnokonferens i Beijing: "Om det finns ett budskap som ekarfram ur denna konferens, låt det vara så att mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter, en gång för alla." Femton år senare, har demokratiska prioriteringar förändrats.
Tydligen fanns det ett spel bakom kulisserna som handlar om Iran, som tills nyligen var på valsedeln för Rådet för Mänskliga Rättigheter. Förenta staterna skulle titta åt andra hållet när det kom till en iransk plats i Kommissionen för Kvinnors Rättigheter om Iran drog tillbaka sin kandidatur till Rådet för Mänskliga Rättigheter. Medan Obamas administration, EU-medlemmar, och även en del FN-tjänstemän var oroliga att Irans val i rådet skulle vara potentiellt pinsamt, hade de hade inga sådana tendenser när det gällde Byrån för Kvinnors Rättigheter.
Tvärtom backade utrikesdepartementets högre tjänstemän inför någon kritik mot USA om CSW-resultatet, berättar Fox News. De påstod att  "där inte finns någon möjlighet" att göra invändningar. "Det är inte hur förfarandet fungerar ... eftersom Iran inte hade någon konkurrens." Men "våra-händer-är-bundna" var lika stor lögn som för CSW som det är nu vid valet för rådet för Mänskliga Rättigheter som inför en rad missbrukare av mänskliga rättigheter.
Val till rådet hålls inom ramen för FN: s fem regionala gruppsystem, där varje grupp har rätt till ett fast antal platser. I teorin, även om en regional grupp lagt fram bara samma antal kandidater som det har sittplatser, kan generalförsamlingens medlemmar invända mot en stats kandidatur och vägra att rösta ja. Enligt reglerna skavarje stat få en majoritet från medlemmarna i generalförsamlingen 97 röster, för att bli vald. Om någon inte lyckas att samla 97 röster,måste gruppen erbjuda en ny kandidat eller låta en annan stiga  framåt.
FN: s Råd för Mänskliga Rättigheter inrättades 2006 på grund av att den 60-årige kommissionen hade ett "trovärdighetsunderskott", som förre generalsekreterare Kofi Annan slutligen godkände. En av de viktigaste bevisen som bidrog till slutet för Kommissionens moraliska auktoritet var när Libyen 2003 valdes som dess ordförande. Det tog rådet -vilket  sägs vara Annans viktigaste reformprestation - bara fyra år att nå det libyska trovärdighetsunderskottet.
Obamas administration anslöt sig till rådet som ett av sina allra första utrikespolitiska prioriteringar, och USA valdes in i maj 2009. Bush-administrationen hade beslutat att inte söka en plats i rådet på grund av att reformen hade varit en ren bluff.
President Obama och hans rådgivare var fullt medvetna om rådets uppgifter, om non-stop attacker av Israel tillsammans med vit-tvättande av brott mot mänskliga rättigheter runt om i världen.
Statistiken talar för sig själv. Det har varit mer resolutioner och beslut att fördöma Israel än för alla de andra av FN:s 191 medlemsstater. I själva verket har endast nio andra stater kritiserats av rådet alls. Det har 13 ordinarie sammanträden i rådet för mänskliga rättigheter överallt i världen, och sex särskilda möten ägnas åt Israel-trakasserier enbart.  Rådet har en stående dagordning med tio fasta punkter, varav ett uteslutande består  av kritik mot Israel och en som behandlar alla andra om och när rådet beslutar att "situationen för de mänskliga rättigheterna kräver rådets uppmärksamhet."
Bland de mest talande försummelserna är fallet med Iran. Iranska ledare förespråkar öppet folkmord och verkställer öppet sin ideologi till dödlig praktik. Iran är den ledande statliga sponsorna av terrorism och är fast beslutna att skaffa kärnvapen. Trots detta har rådet aldrig haft ett enda särskilt möte om Iran eller antagit en gemensam resolution som fördömer Iran.
Obamaadministrationen bryr sig inrw om att rådet för mänskliga rättigheter inteäfne aif år de mänskliga rättigheterna. De ville vara en del av showen och glittret om mänskliga rättigheter, dären låtsad oro är den högsta strävanhosi den samlade dignitärerna. Sådana dignitärer omfattar aktuella rådsmedlemmar som Saudiarabien, Kina, Kuba, Ryssland, Egypten, och Kirgizistan.
Generalförsamlingens resolution som skapade  rådet gav löften om valprocessen. Den säger att i valet av rådets medlemmar, skall generalförsamlingen "ta hänsyn till det bidrag kandidater för främjande och skydd av mänskliga rättigheter och deras frivilliga utfästelser och åtaganden gör i dessa områden."
Under 2006 och 2007 gjorde  alla stater - inklusive skurkarna - frivilliga löften. Under 2008 och 2009, gav inte en enda av dessa stater stat bryr oss inte att göra ett löfte att skydda mänskliga rättigheter. I år har fem stater hittills inte sagt ett ord om deras intresse för de mänskliga rättigheter. Nästan vart och ett av dessa länder har något gemensamt - sex av sju är medlemmar i Islamiska Konferensen.
OIC staterna har anledning att tro att de oberörbara av FN, och dess system för mänskliga rättigheter, och av Obamas administration. Stater som är medlemmar i afrikanska och asiatiska regionala grupper  äger större delen av rådets 47 platser, samt majoriteten av ledamöterna i vat och ett av de afrikanska och asiatiska grupperna från OIC, som ger dem maktbalansen. Efter torsdagens val kommer de att ha 70% av sätena för var och en av dessa två regionala grupper, så de kan ta ett större strypgrepp om rådet än någonsin tidigare.
Utfästelser som gjorts av stater som ingår i torsdagens val gör en parodi på vägen att bli med i  FN: s Mänskliga Rättigheter. Mauretanien lovade:
"Rätten att inte hållas fängslad godtyckligt, att inte utsättas för tortyr och att beviljas en rättvis rättegång ... är de viktigaste garantierna ... Rätten till jämlikhet mellan individer och rätten till icke-diskriminering i alla dess former .. . har garanterats ... "
Men i utrikesdepartementets betänkande 2009 påpekas att det i Mauretanien är vanligt förekommande med tortyr i fängelser och att slaveri öppet praktiseras i delar av landet och nästan varje flicka är föremål för kvinnlig könsstympning före sex månaders ålder.
Kommande torsdag, kommer majoriteten av ledamöterna i FN: s ledande organ för mänskliga rättigheter fortfarande inte vara helt fria demokratier enligt Freedom House ranking och antalet icke-demokratier i rådet kommer att öka. Maktbalansen kommer att hållas av islamiska stater. Stater kommer att väljas till rådet utan att bry sig om att göra några åtaganden om att skydda mänskliga rättigheter, och flera av de stater som gör löften kommer att ljuga om sina avsikter. Medlemmarna kommer att omfatta stater med några av de värsta människorättsproblemen på planeten.
Och Obamas administration har inte gjort ett dugg för att gå emot  en enda missbrukare av mänskliga rättighetet nu redo att hoppa ombord, han kommer att vara en del av röran - en aktiv medlem som stöder rådets farliga anti-människorättsverksamhet och sveper in det i en mantel av legitimitet.
Anne Bayefsky är en Senior Fellow vid Hudson Institute och chef för Touro institutet för mänskliga rättigheter och Förintelsen.
.
 SvD SvD |
.

...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)