fredag 9 maj 2008

Och morfars äppelträd då???


Han hade ett stort område med härliga gamla äppelträd, som jag tror att jag fortfarande har ett svagt minne av - eller åtminstone minnet av ett minne. Han var förtvivlad när stadsbebyggelsen kom närmare, och plötsligt kom gubbar och berättade att en väg skulle byggas just där så tyvärr........

Winiarski har gett sej katten på att dra upp allt negativt han möjligen kan fantisera ihop om Israel, och inte antyda att där finns mycket annat att skriva om. Snart kommer han att beklaga att araberna faktiskt dör där när de blir gamla och beskylla judarna för det.

Israel är ett miniland som du kan se på vilken karta som helst. I arabvärlden inklusive de 77% av det palestinska mandatet som England - helt i brott mot reglerna - gav till araberna, trots att de redan hade fått det oändligt stora Ottomanska Imperiet, lämnades en liten remsa till judarna, där Negevöknen utgör en stor bit som du ser. I den oändliga arabvärlden finns där gott om mark för getter och beduiner, men sorry - Israel har sin lilla landyta och de måste utnyttja den så effektivt som möjligt - vilket de också har lyckats utmärkt med. Till bekostnad av frispringande getter. Vilket alternativ har Winiarsky att erbjuda? En grind till Sinaiöknen så de kan beta där utan att det märks? Det hade varit ok om Israel fortfarande hade haft kontrollen.

Winiarski avfärdar med en klackspark att Israel är det enda land i världen som har mer skog nu än för 50 år sedan. Jag förväntar mig en spännande översikt över landvinningarna hos alla stater runt Israel i deras strävan att bevara öknarnas klassiska skönhet och till och med expandera dem.

Han försöker att öka snyfteriet genom att hänvisa till gamla gravar i området - så det vore intressant om han redogjorde för alla judiska gamla gravar och minnesplatser i Judéen/Samarien, men jag antar att det är emot hans principer. Stamfadern Abraham har sin grav där, i Hebron, och araberna förbjöd judar att besöka graven i exakt 700 år fram till 1967! Detta anses vara judarnas näst heligaste plats efter Tempelplatsen i Jerusalem - Winiarski kan skriva om den anledningen till att judar måste få lov att bo i Hebron. Ett antal andra gravställen lovade Arafat att vårda väl - i stället har de oftast förstörts eller raserats trots en del återbyggnadsförsök. Det tredje mest heliga anses ofta vara Rachels Grav. Josefs Grav och andra kändisar från Bibeln är också spridda över detta gamla judiska land - några bilder från en tur här.

20 kommentarer :

  1. skriv ner vad du påstår är "Winiarskys fantasier om israel"
    från hans artikel tack.


    du missade någonting viktigt, det var inte getterna som var i fokus i artikeln utan människor. över hundra tusen som saknar grundläggande rättigheter och som hotas drivas från sitt traditionella territorium och levnadssätt.

    klassiskt att alltid säga "men flera av arabländerna är värre".

    korrekt, på många områden är flera länder värre. men att ha det som kontinuerligt argument att skylla på är vekt.

    "israel, mellanösterns enda demokrati". man önskar att de uppförde sig som en.

    Erik Hammarström

    SvaraRadera
  2. kommentar till loggan längst upp till vänster.

    "bojkotta terrorister inte israel"

    här ställs vi för ett problem.

    Israel utför inte bara själva en tydlig statsterroristisk politik
    men har även en lång historia av att stödja terrorister med vapen och pengar..

    israel har stött Hamas mot Al-Fatha
    israel har stött Al-Fatha mot Hamas
    israel har även stött libanesiska terrorister

    SvaraRadera
  3. Hade Winiarsky någonsin besvarat sakliga mail till honom hade jag tagit upp punkter, men eftersom han själv inte besvarar kritiken överlåter jag det till läsarens intelligens.

    Ett miniland som Israel har andra begränsningar än de som har enorma landytor. Israel är tvingat att odla upp sin öken och kan inte reservera halva landet som nationalpark. Alla medborgare i Israel har både rättigheter och skyldigheter som i Sverige. Det inkluderar att lyda regler och betala skatt.

    Ordet "demokrati" är rätt mycket vad man lägger i ordet, vilket Churchill var klar med. Det betyder INTE anarki.

    Ordet statsterrorism är visst lika inne som ordet apartheid i vissa kretsar. Jag tänker inte ta upp historien men San Remoöverenskommelsen efter första världskriget har aldrig annulerats, och att Engelsmännen bröt mot alla mandatregler de hade satts för att bevaka, och att vissa judar tröttnade på detta - tja, de stod faktiskt med ryggen mot havet och då följer man ibland inte de salongsmässiga reglerna, efter att en tredjedel av hela folket hade blivit mördat i Europa, efter att många överlevande av England sattes i koncentrationsläger i Europa trots att Mandatreglerna sa att de skulle till Israel, samtidigt som araberna började bli mer hotfulla mot judarna bland dem.

    Israel hade fullt jobb med att ta emot alla sina flyktingar och sig själva, och hade inte tid med någon elegans när det gällde att överleva.

    SvaraRadera
  4. Jag är också nyfiken på vad som är problemet med artikeln. Menar du att beuinerna hanteras på ett korrekt sätt, eller att det är försvarbart p.g.a. situationen i Israel? Du pratar ju om en andra saker än det som är pudelns kärna här, känns det som.

    SvaraRadera
  5. Eftersom detta är en blog har jag tillåtelse att associera vilt - ibland utgående från en artikel, ibland inte :)

    I detta fallet var det lite av det "olösbara" problemet när en befolkning brer ut sig på bekostnad av en annan, som lappar i Sverige, indianer, arboriginer..... Jag påstår att Israel har gjort mer än de flesta, och beduinerna har ansett sammalunda eftersom en stor andel av dessa gör militärtjänst. Tyvärr skär det sig ibland, och världen förändrar sig. Israel får större och större problem med lokala araber och beduiner, nyligen togs t.ex. två beduiner som arbetade för Al Qaida, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126791
    Winiarski ägnade sig åt att sprida judehat, som vanligt, genom att inte se hela problemet, enbart göra en snyfthistoria av några individer.

    Terrordåd framtvingar ny legislation i Knesset - det är rimligt att det finns NÅGOT direkt sätt att bekämpa terrordåd som de två senaste i Jerusalem, och som får tilltänkta terrorister att tänka än en gång. Arabiska Members of Knesset har rest omkring i fiendeland lite som de har velat och där är inte en enda av dem som gör det logiska - arbetar hårt FÖR en fred med omgivande länder. I stället går de ofta i spetsen av demonstrationer mot Israel. Israel måste börja hålla hårdare i situationen, om de ska få respekt från araberna.

    SvaraRadera
  6. Du skriver att " Israel har gjort mer än de flesta". Har de gjort tillräckligt? Är det inte motiverat att bevaka minoriteter i demokratier? Är inte just minoriteters rättigheter en av de största problemen med demokrati? Är det inte därför man tagit fram de mänskliga rättigheterna?

    Har du ställt dig själv frågan om det kanske är du som sprider arabhat (och beduinhat), genom dina krönikor? Genom att skriva att två beduiner tillhör Al Qaida så insinuerar du ju att hela gruppen skulle vara ett problem. "Israel får större och större problem med lokala araber och beduiner" - du kanske får utveckla det här lite också. Hur definierar man en arab t.ex.? Jag kan inte se skillnad på en Israel, jude eller en arab - kan du? "enbart göra en snyfthistoria av några individer" - är 100.000 "några individer"?

    SvaraRadera
  7. Läs t.ex. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126817
    Knesset har på sistone känt sig nödsakade att skärpa lagar mot just israeliska araber tack vare terrorism - och de vet utmärkt väl vilka de är. De arabiska riksdagsgubbarna uppför sej som totala idioter, och lagarna mot dem skärps också.

    Israel har faktiskt andra problem också, Iran, Irans lydarméer Hizbollah och Hamas..... Och en urusel regering.

    Ordet demokrati är så urholkat så använd inte det. Det fungerade när stamhövdingen satt på en stor sten och alla byborna stod runtikring och diskuterade. Ägna minst lika mycket tid åt att klaga på de muslimska länderna och deras respekt för mänskliga rättigheter. Minoriteters rättigheter är alltid ett problem så länge det påverkar andra än dem själv - vad de gör innanför stängda dörrar spelar ingen roll.

    SvaraRadera
  8. Hur definierar du israeliska araber då? Är det en etnisk grupp? Finns det arabiska judar, t.ex? Är judar enbart en religiös grupp? Eller är det en etnisk grupp också? Jag tycker att det är rätt luddigt, men du verkar ju veta, så du kanske kan förklara? Det är ju lite läskigt när du anklagar personer för att vara judehatare bara för att de försvarar beduiner... Kan det inte lika gärna vara arabhat då också, eftersom de också är en del av Israel? Eller?

    SvaraRadera
  9. Israeliska araber = araber med israeliska pass.

    Jag skrev mycket tydligt att beduiner är den största icke-judiska grupp, tillsammans med druser, som gör värnplikt i Israel och är lojala. Det är bedrövligt hur en liten minoritet förstör det för hela gruppen, men Israel måste faktiskt fortsätta det krig de har levt i sedan de blev anfallna under sitt skapande.

    SvaraRadera
  10. Du har fortfarande inte förklarat hur man definierat israeliska araber. Om vi tänker oss att Israel ska leta upp alla araber i Israel av någon anledning - hur går de tillväga då? Finns det något register? Hur vet man om någon Israel är en arab? Står det i passet? Hur definierar man en jude? Är det enbart religiöst? Jag har hört "sekulariserad jude" någon gång. Hur går det ihop?

    SvaraRadera
  11. Ja, det står i passet. Definitionen av vem som är en jude är komplicerad, men den israeliska staten har självklart en definition de går efter. Den som har judisk mor eller har konverterat på ett av rabbinerna där godtagbart sätt.

    SvaraRadera
  12. Så med andra ord så registreras befolkningen i Israel både utifrån etnisk och religiös grund? Det påminner mig om att Italien tänkt börja ta fingeravtryck på romer...

    Det besvärliga med din definition av jude är ju att det både blir en "etnisk" (eller åtminstone ärftlig) och en religiös egenskap (man kan konvertera). Det skulle innebära att det skulle kunna finnas t.ex. arabiska judar och muslimska judar. Eller har jag fel?

    SvaraRadera
  13. Vill du ha en exakt sortering av alla grupper i Mellanöstern får du läsa några tjocka böcker. Israel sattes upp efter beslutet i San Remo 1920 om ett judiskt hemland i det Palestinska Mandatet, så även vinnarna av första världskriget insåg att judarna hade rätt till det efter förföljelser i både västvärlden och arabvärlden i årtusenden - under varierande villkor men alltid med betoningen UNDER. Du har arabiska judar som flydde arabvärlden omkring Israels tillblivelse, omkring en miljon (betydligt fler än antalet araber som flydde Israel), varav 600.000 till Israel, där finns kurdiska judar, där finns kristna och muslimska araber...... I passet står religionstillhörighet. Eftersom det räcker med att ha en judisk mor, så kan de se ut lite hur som helst. En kombination av religion, kultur, tradition - som är helt unik eftersom inget annat folkslag har varit så spritt över jordklotet.

    Visste Hitler vem som var jude så må de veta det själva.

    SvaraRadera
  14. Det är lite intressant att det kan finnas (och kanske finns) muslimska judar och judiska araber. Tanken är hisnande. Jag undrar hur de skulle ha det/har det i Israel? Är det inte lite läskigt att man registrerar både etnisk tillhörighet och religiös tillhörighet i passet? Det känns inte direkt som religionsfrihet. Då kan man ju lika gärna registrera politisk tillhörighet på samma gång. Eller?

    SvaraRadera
  15. Ingen talar egentligen om "arabiska judar" utan om Mizrachi Jews - se http://www.theforgottenrefugees.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=71
    "Jude" är en kombination av religion och kultur och ras och nationalitet och allt annat, "arab" är ett folkslag som inte säger något om religionen, även om få är annat än kristna eller muslimer.

    Muslimska judar finns inte..... eftersom ordet jude är mycket starkt associerat till religion, även om de är mycket icke-religiösa.

    Nä, tror inte etnisk tillhörighet står i passet, länge sen jag såg något.

    Jag var gift ett par år med en jemenitisk judetjej som jag träffade i Israel - så fick lite inblick i deras liv i Israel. Hennes föräldrar hade flytt från Jemen, och ansåg att i stort sett hade de haft det rätt bra där mellan vågor av förföljelse. Hennes far hade ofta sagt "ok om du gifter dej med en arab/muslim men aldrig med en kristen!" Sen kom jag - och han uppskattade mej, han hade knappt träffat en kristen, utan hade bara hört rykten.

    Du får åka ner och bo där ett tag, så får du höra alla slags historier!

    SvaraRadera
  16. Problemet är att man idag pratar nedlåtande om araber. Kolla t.ex. talkback på Jerusalem Post - de flesta av de kommentarerna hade varit åtalbara som hets mot folkgrupp. Du har själv varit inne på att vissa får stryka på foten för att (de judiska) israelerna ska få det bra (t.ex. beduiner och - förmodligen ickejudiska - araber). Är det inte magstarkt av dig att kalla Winiarsky för judehatare när han belyser problemen för minoriteter i Israel, men när du själv målar upp en värre nidbild av muslimer och araber än vad han varit i närheten av när det gäller judar? Hatar du araber? Hatar du muslimer?

    Jag måste ändå säga att jag uppskattade den sista historien i din senaste kommentar, och jag tror att den här bloggen hade gjort sig betydligt bättre om du hade tagit upp en del sådana erfarenheter här istället för dina "analyser". Det vi behöver nu är försoning och förståelse - inte avståndstagande och hat. Eller?

    SvaraRadera
  17. Jag tror du helt har missat proportionerna. Där är en halv miljard muslimer som alla hatar judarna, Israel har varit under konstant attack sedan innan det moderna Israel skapades. De är attackerade av hela omvärlden, och de israeliska araberna ägnar sig åt att såga av grenen de själva sitter på - och du tycker att man ska tala vackert om dom????????

    Där finns positiva stories, men den stora bilden är direkt bedrövlig. Titta på hur hela Israels omgivning, Hizbollah dansar på gatorna, i Gaza delar man ut karameller, i Judéen/Samarien har man parader, för att de har fått Israel att ödmjuka sej och lämna ut en barnamördare och många andra för två lik!

    Kom igen när en muslimsk stat vill ha verklig fred med Israel och inte bara en iskall sådan.

    SvaraRadera
  18. Förresten - en ny artikel om komplikationerna: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126858

    Glöm inte läsa kommentarerna.

    SvaraRadera
  19. Att påstå att alla muslimer hatar judar är som att säga att alla judar hatar muslimer - inte särskilt trovärdigt, och visar på en tendens från din sida att generalisera på ett sätt som man inte bör göra. Faktum är att just den typen av generaliseringar ligger på gränsen till olaglighet i Sverige. Med rätta. Jag hoppas att du inser det själv, och att du bara tog i för att exemplifiera problematiken. När det gäller "omvärldens" attacker och hat mot judar respektive muslimer, så undrar jag vilken som ligger värst till. Det är oacceptabelt med fördomar mot vare sig judar eller muslimer. Tyvärr är det rätt mycket fördomar från alla möjliga håll - bland annat från dig...

    SvaraRadera
  20. Det är lätt att vara skenhelig - titta på alla i Libanon och de palestinska områdena som dansar krigsdans nu för att de har lyckats förödmjuka Israel. Intressant nog är Kuntar rätt positiv mot Israel trots allt.....

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3569961,00.html

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)