söndag 3 augusti 2008

Klanvälde i Gaza

I Gaza, liksom mer eller mindre i alla arabiska länder, består människor av klaner, familjer, där ledaren är den som har den verkliga makten, långt ifrån de politiska ledarna längst upp. En gång i tiden var det sammalunda överallt. De senaste dagarna har vi fått lite mer inblick i hur detta fungerar.

Hamas vill vara envåldshärskare, först i Gaza men så snart som möjligt i Judéen/Samarien, men får ofta kämpa mot de kraftfullaste klanerna i Gaza. Professor Iyad Barghuthi, som leder en palestinaarabisk människorättsgrupp, uppskattar antalet klaner där till 53.

Dessa klaner är i regel associerade med en av terroristgrupperna Hamas eller Fatah, även om de kan vara nog så självständiga. I detta fallet är klanen Hilles associerad med Fatah - men inte älskad nog för att Abbas ska vilja ha dem i närheten. Abbas bad först Israel att göra en “gest” och låta de flyende från den klanen att passera israeliskt område på väg till Ramallah, men när väl israeliska soldater hade riskerat livet och gjorde detta, hade Abbas ändrat sej……. 23 vårdas nu på sjukhus i Israel, några har sänts åter till Gaza.

Dick Haas antar att det härnäst blir den mäktiga Darmoush-klanen som råkar illa ut. Den lever fett på smuggling av allt möjligt via tunnlar från Egypten, och Hamas vill ha den lukrativa hanteringen. Det är också klanen som har tagit den kidnappade värnpliktige israeliske Shalit tillfånga och har suttit med honom i två år. De vägrar förstås uppnå den grad av civilisation så de har låtit Röda Korset träffa honom. Å andra sidan har nog inte Röda Korset ansträngt sig, liksom de inte heller gjorde i Libanon när det gällde kidnappade israeler.

Inget påverkar förstås alla europeiska regeringar som vill förhandla med Hamas. Av någon outgrundlig anledning.

TT:s absurda påstående att “Israel har hållit sina gränser stängda” utan att på något vis nämna att gränsövergångarna regelbundet har utsatts för terrorangrepp just för att stoppa passagen av gods där, är typisk. På den gamla goda tiden, för mer än tre år sedan, kunde även arabiska odlare i Gaza tjäna bra på att exportera till Israel. Under 2007 gav Israel utresetillstånd till 7226 patienter i Gaza, för sjukbehandling i Israel, och till 7922 medföljande släktingar. Under första kvartalet 2008 var antalet 2317 - och många akutfall därtill. Helt stängt är det inte.

DN208 DN231 SvD755 SvD417 D P

.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)