Arabvärlden har andra problem än för mycket olja och för lite vatten. Exempel.
Författare: James Spencer Fredag, 11 juli, 2014
Jemen behöver bättre hantering, inte tekniska lösningar, om de ska kunna ta itu med sin försämrade vattenkris.
KHALEEJ blogg: Våra bloggare dyker efter pärlor av vishet på den arabiska halvön. "Khaleej" följer de ekonomiska, politiska och sociala trenderna i denna snabbt växande udden av den arabiska världen.
James Spencer
framför Ramadan, i Sana'a, Jemen den 16 juni 2014 (Foto från Sinan Yiter / Anadolu Agency / Getty Images) |
Jemenitiska folket får bära sitt drickbara vatten på grund av vattenbristen, som påverkar det dagliga livet
Jemenitiska folket bär drickbart vatten i Sana'a, Jemen
I antiken kallades Jemen Eudaimon Arabien och Arabia Felix (som betyder "tur"), tack vare regnet som föll på deras berg, nästan unikt i en annars ointressant arabisk halvö. På den tiden var regnet tyngre, så idag finns mindre grundvatten tillgänglig i akvifärer.
Men eftersom utbudet har minskat, har efterfrågan ökat dramatiskt. Enligt Världsbanken var Jemens befolkning var miljoner under 1960 Tjugo år senare var det 7,9 miljoner, och år 2000 hade det nått 17,5 miljoner. År 2012 hade den siffran stigit till nästan 24 miljoner. Enligt UNHCR finns det också kanske en miljon flyktingar från Afrikas horn, Irak, Syrien och Palestina skyddande där.
Alla dessa människor behöver färskt vatten att dricka och tvätta i. Det finns också ett behov av vatten för att bygga eller förstora hus, vare sig av betong eller Adobe. Då är det ändå jordbruket som står för cirka 90 procent av det vatten som används i Jemen. Trots detta, senast 2008, "95 procent av konsumerade spannmål och 85 procent av maten importerades", enligt FN:s IRIN nyhetstjänst. Jemen var mestadels självförsörjande på mat tills 20-talet CE, även om ris först importerades för att motverka svälten av 1885. Även befolkningstillväxten utgör en del av skillnaden är mycket av den avmattade produktionen på grund av substitution av livsmedel för qat odling, med användning av bevattning. Kat brukade vara regnmatat i de västra bergen, och det var inte förrän på 18:e århundradet att det odlades nära Sanaa. Då, på 1980-talet, aktiverade dieselgeneratorer översvämning av bevattning.
En annan viktig fråga är oreglerad borrning av vatten. Även juridiskt sett har dessa kräv en licens sedan 2002, i praktiken görs lite för att upprätthålla detta. Som en följd av okoordinerad och oplanerad borrning, faller grundvattennivån tvärbrant. I bergen, har grundvatten sjunkit och alltid varit djupt (vilket framgår av de lutande ramper för djur att gå ner som är vanliga där), men nu borras brunnar till djup av en kilometer, och det kvarvarande vattnet på det djupet är bräckt och bittert. En annan rapport från IRIN föreslår till och med att den jemenitiska huvudstaden Sanaa, får slut på ekonomiskt bärkraftig vattenförsörjning 2017.
Så hur tänker Jemen hantera denna existentiella fråga? Under 2009 meddelades att en ny stor vattenkälla hade upptäckts i Hadhramaut- regionen, vilket skulle ge sin huvudstad, hamnen Mukalla, med dricksvatten "för de kommande femtio åren," enligt IRIN. Även i juni 2014 rapporterades i Yemen Post att landet var redo att börja bygga sin första avsaltningsanläggning. "Projektet kommer att kosta uppskattningsvis 300 miljoner dollar," rapporterade tidningen , "och kommer att hjälpa Jemen hantera sin ökande efterfrågan på vatten i en tid när dess naturliga aqua-resurser har farligt utarmats av oansvariga kat-bönders oansvariga grävande. . . Anläggningen kommer att ge vatten till provinserna Taiz, Lahj, Aden och Ibb. Inom de närmaste tio åren kommer också avsaltningsanläggningen att kunna leverera till huvudstaden Sana'a. "
Detta är problematiskt av två skäl. Sana'a ligger på 3000 meter över havet, och vattnet i Röda havet och Adenviken är båda mycket saltare än det öppna havet, på grund av avdunstning. Således är inte bara den omvända osmosprocess som används i många avsaltningsanläggningar mindre effektiva i detta fall, men kostnaden för att lyfta vatten upp till Sanaa är också hindrande.
I stället för att åtgärda problemet med fattig vattenresursförvaltning har Jemen jagat ett sätt att mildra lösningen, söker en teknisk fix. Liksom alla andra problem på deras tallrik måste Jemens regering stoppa eller vända befolkningstillväxten, genomföra effektivare bevattning, och kontrollera vattenborrningsriggar. I första hjälpen, stoppar man blödningen före administrering av intravenöst dropp. På samma sätt måste Yemen stoppa dess vatten som blöder bort innan den försöker hitta mer.
Denna artikel publicerades ursprungligen i The Majalla.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar
Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)